Amaryllisen är vacker, men inte helt lättskött.
Amaryllisen är vacker, men inte helt lättskött. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Enkla misstaget förstör amaryllisen – så får du den att blomma på julafton

Är amaryllisen julens vackraste blomma? I alla fall tills den välter. Här får du tips på hur du sköter din blomma, så att den både står och blommar när du vill.


Amaryllis kallas ibland julens drottning och det kan man förstå av dess ståtliga uppsyn. Men hur rolig är en amaryllis som välter, för att den blivit så lång? 

Vanliga misstaget dödar julstjärnan – så undviker du att blomman vissnar

Så väljer du rätt Amaryllis 

Jobbet med att lyckas med din amaryllis börjar redan i affären. 

– Ibland säljs växter väldigt billigt och för en lekman kan det vara svårt att avgöra om det är något att satsa på. Bästa sättet att försäkra sig om att få hem en bra amaryllis är att titta på lökens storlek samt räkna antal stänglar. Det är också viktigt att amaryllislöken är fast, säger Malin Hidesäter på Blomsterfrämjandet till Nyheter24.

Amaryllis skötsel – så blommar den på julafton

Amaryllisen är lite som en hyacint. Helt plötsligt har den vuxit jättesnabbt och välter. Men så behöver det inte bli, om du sköter din blomma rätt. 

Först av allt är det viktigt hur du vattnar, eller snarare inte vattnar.

– Vattna din amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen, säger Malin Hidesäter. 

Från liten knopp till blomning är det ungefär tre veckor, beroende på var du placerar din amaryllis. 

– Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre, säger Malin Hidesäter.

Sugen på lite kul innan jul? 

Julgransflygning 2023: Då kan du se formationen där du bor

Bingolottos uppesittarkväll 2023: Tid, artister och schema

Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!