Har du koll på vad som gäller kring ägandeskapet för ert husdjur om du och din partner separerar?
Har du koll på vad som gäller kring ägandeskapet för ert husdjur om du och din partner separerar? - Foto: Pexels

Så gör du för att säkra rätten till ert husdjur – om du och din partner gör slut

Har du och din partner husdjur ihop? Då bör ni också diskutera vad som händer med djuret i fråga om ni separerar – och gärna i god tid.


Drygt 100 000 svenskar har, i samband med att de separerat från en partner, hamnat i en konflikt relaterad till deras gemensamma husdjur. Samtidigt har många dålig koll på vad som faktiskt gäller kring ägandeskap av ett husdjur när en relation tar slut. Det visar en ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Familjens jurist.

– Många tror att man har rätt till gemensam vårdnad, precis som för barn, vilket kan vara en anledning till att konflikterna ökar. Det kan låta konstigt, men husdjur ses faktiskt som en ägodel i lagens ögon, även om vi ser dem som en del av familjen, säger Susanne Edlund, jurist på Familjens Jurist, i ett pressmeddelande.

Juristen: "Då behöver beslutet vara ömsesidigt"

Eftersom husdjur, rent juridiskt, ses som en ägodel ingår de också i bodelningen. Därför måste man ha lite framförhållning för att undvika konflikter.

– Precis som med många andra frågor, som boende och eventuell vårdnad av barn, är det bäst om man pratar med varandra om vad som händer med husdjuret innan man separerar. Kommer man överens om att man vill ha ett varannan vecka-upplägg med hunden eller katten när det tar slut är det absolut fullt möjligt, men då behöver det beslutet vara ömsesidigt eftersom man inte har stöd i lagen för det, säger Susanne Edlund. 

Susanne Edlund är jurist vid Familjens jurist. Foto: Pressbild

Inte sällan köper den ena parten ut den andra och kostnaden för detta varierar från fall till fall.

– Det beror på vad husdjuret kostat precis som när man värderar annan så kallad lös egendom vid en separation, säger hon till Nyheter24.

Tips för att undvika konflikt kring ert husdjur

Enligt Susanne Edlund finns det tre råd som kan vara behjälpliga för att undvika konflikt kring ett husdjur i samband med separation.

  1. Bestäm vem som är ägaren av husdjuret, innan du skaffar det. Om ni båda ska stå som ägare eller köper djuret tillsammans kan ni samtidigt bestämma hur ägandeskapet ska se ut efter en eventuell separation. Om en part är mer drivande i köpet, kan det vara passande att denne står som ensam ägare och därmed får fullt ägande om ni separerar. Om ni är gifta är det sannolikt att den ena parten, för att få ensamt ägande, kommer att behöva ersätta den andre ekonomiskt.
  2. Sätt husdjurets välmående framför konflikten. Se alltid till husdjurets bästa, oavsett om det är att en part har ensamt ägande, ett gemensamt upplägg eller en ny ägare. 
  3. Inkludera husdjuret i ditt äktenskapsförord om du är gift. Om ni är gifta kan ni, i ett äktenskapsförord, slå fast vem som äger husdjuret och som får ensamt ägande vid en skilsmässa. De som inte är gifta kan i stället skriva ett samägandeavtal. 
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!