En bygghiss rasade från hög höjd i Sundbyberg under måndagen. Arkivbild.
En bygghiss rasade från hög höjd i Sundbyberg under måndagen. Arkivbild. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Ministern efter hissolyckan: "Fruktansvärt"

Byggbranschen sticker ut när det kommer till allvarliga olyckor, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) efter hissolyckan i Sundbyberg.


Olyckan i Sundbyberg norr om Stockholm inträffade under måndagen. En hiss vid en byggarbetsplats rasade från hög höjd och flera personer skadades allvarligt.

De skadade var, enligt Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland, inte anställda av huvudentreprenören vid bygget. Exakt av vilket företag och vilken anställning de drabbade hade kan han inte svara på.

— Vi söker den informationen. Vi har varit i kontakt med våra medlemmar som är anställda vid företag som arbetar på platsen, de är såklart väldigt skärrade, säger han.

Kullberg tillägger att "ett 50-tal" personer jobbade på platsen.

Brandberg (L) om hissolyckan i Sundbyberg

Biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) säger att hon följer händelsen nära:

— Mina tankar går såklart till de drabbade och de anhöriga. Än så länge finns det inte så mycket information. Vi vet att det här fruktansvärda har hänt.

— Det viktiga nu är att det utreds ordentligt hur det här kunde inträffa. För att vi ska kunna undvika att liknande saker händer igen.

En branschfråga

Finns det något generellt att säga kring byggarbetsplatser och ansvar när det kommer till saker som säkerhet?

— Just byggbranschen är en bransch där, sett till statistiken i arbetslivet, vi ser störst andel döda och skadade. Det gör ju såklart att vi behöver titta extra noga på branschen och alla entreprenörsled och hur arbetet är organiserat. För att se om det finns saker att göra för att uppnå den nollvisionen regeringen arbetar efter, säger Paulina Brandberg och lägger till att hon inte vill spekulera specifikt kring olyckan i Sundbyberg.

Statens haverikommission säger under tisdagsmorgonen att de inte har beslutat om en utredning i ärendet ska inledas.

TT har sökt åklagaren som leder förundersökningen om arbetsmiljöbrott.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!