Postnord ska höja priset på porto igen.
Postnord ska höja priset på porto igen. - Foto: Emil Langvad/TT/Martina Holmberg/TT

Postnord chockhöjer portot 2024 – svarar på ilskan

Postnord kommer från 1 januari att höja priset på frimärken till 18 kronor. En stor prisökning som fått mycket kritik. Nu bemöter Postnord folkets ilska.


Postnord kommer från den första januari att höja priset för ett inrikesfrimärke ytterligare. I januari 2016 kostade ett frimärke sju kronor och från årsskiftet kommer ett vanligt inrikesfrimärke kosta 18 kronor.

Postnord själva säger att uppdraget att tillhandahålla den samhällsomfattande posttjänsten i Sverige till fullo har finansierats av portointäkter från alla de brev som skickas.

"Vi har inte fått en krona i statsstöd till postservicen i Sverige och med fallande brevvolymer minskar också intäkterna som finansierar uppdraget.", skriver Postnords pressansvarige Henrik Ishihara i ett mejl till Nyheter24.

Då kan din paketleverans bli försenad – enligt budtjänsten: "Inte ovanligt"

Flera upprörda över prishöjningen

Nu är många upprörda och menar att ökningen är alldeles för mycket. Det finns även de som menar att brevskickandet kommer att dö ut, på grund av den höjda summan.

En insändare i Folkbladet uttrycker sitt missnöje över beslutet och skriver bland annat att det är en "chockhöjning utan motstycke".

En ökning på över 100 procent

Insändaren skriver även att den nya höjningen betyder att priserna "höjts med 275 procent sedan 2016".

Detta är dock inte något som Postnords pressansvarige Henrik Ishihara håller med om.

"Det är förvisso en stor prisökning, men långt ifrån insändarskribentens påstående om 275 procent", skriver han till Nyheter24.

Enligt Nyheter24:s beräkningar, om man räknar på att portot kostade 6,50 kronor 2016 och kommer kosta 18 kronor 2024, är det en ökning på 176 procent.

Insändaren i Folkbladet frågar sig även varför paketintäkter inte kan gå till brevverksamheten.

"Det verkar som att Postnord som bolag är mer intresserade av att slå rekord i chefslöner (koncernchefen får nästan en miljon – i månaden) än att leverera brev", skriver insändaren.

Postnords varning – detta bör du ha koll på inför julhandeln

Bollar över frågan till regeringskansliet

Den anklagelsen vill Postnords pressansvarige Henrik Ishihara inte besvara.

"När det gäller lönesättningen för PostNords koncern-vd är det en fråga för ägarna att kommentera. Jag hänvisar därför till regeringskansliet i Sverige och i Danmark för den frågan.", skriver Henrik Ishihara i ett mejl till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!