Säckar för återvinning från företaget Think Pink. Den tidigare vd:n som kallade sig 'Queen of trash' är en av fem personer som åtalas för grovt miljöbrott i den stora utredningen om avfallsföretaget NMT Think Pink. Arkivbild
Säckar för återvinning från företaget Think Pink. Den tidigare vd:n som kallade sig 'Queen of trash' är en av fem personer som åtalas för grovt miljöbrott i den stora utredningen om avfallsföretaget NMT Think Pink. Arkivbild - Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Sopdrottning" nekar – kritik mot utredning

Kvinnan som kallats "Queen of trash" nekar till anklagelserna om miljöbrott. Bra att det äntligen blivit ett åtal, så att hon får försvara sig i domstol, säger hennes advokat Jan Tibbling. Han är kritisk, bland annat till att utredningen tagit lång tid.


Även kvinnans exmake nekar till brott.

Mannen och kvinnan startade avfallsföretaget NMT Think Pink 2012. Nu ingår båda bland de fem personer som åtalas för grovt miljöbrott i en av de mest omfattande utredningar som förekommit av detta slag.

Enligt åklagarna har bolaget tagit emot stora mängder avfall, utan att ha någon förmåga att hantera det. Bolaget misstänks ha dumpat tonvis med avfall på 21 platser i landet.

Sorterade avfall

Men det stämmer inte alls, enligt Jan Tibbling.

— Man har tagit hand om byggavfall, enligt lagar och tillstånd och under nogsam tillsyn av kommunerna, säger Tibbling.

Avfallet har sorterats upp i olika delar.

— Vissa delar kan återvinnas och går att sälja, som metall till exempel. Vissa saker förbränns, annat kan användas som fyllnadsmassor, säger Jan Tibbling.

— Företaget har funnits under annat namn under en lång tid, med kunnig personal. Man har lagt stora pengar på miljökonsulter och maskiner för att återvinna, fortsätter han.

När kom ämnena dit?

Makarna tappade kontrollen över verksamheten när de greps och satt häktade en tid på hösten 2020, enligt advokat Jan Tibbling.

Han är kritisk till åklagarnas utredning. Det handlar bland annat om att den tagit lång tid, och att viktiga omständigheter är oklara.

— Det finns mätningar som visar höga halter av vissa ämnen. Vi får titta på om det är korrekt mätt. Sen är frågan varifrån ämnena kommit, och när detta skett.

Föroreningar kan ha funnits i marken redan innan Think Pink lagrade avfall där, påpekar Jan Tibbling.

"Var bara anställd"

Kvinnans exmake hävdar att han inte haft någon ledande befattning i Think Pink under den tid åtalet handlar om.

Han har varit ledande företrädare för bolaget tidigare, men var senare bara anställd.

— Hans uppfattning är att han nu “åker med på båten” i och med sitt tidigare äktenskap, säger mannens advokat, Filip Rydin.

En annan man greps samtidigt som ägarparet och satt sedan häktad i mer än två månader. Även han åtalas nu för grova miljöbrott. Mannens advokat, Lars Jähresten, vill studera åtalet närmare innan han kommenterar det.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!