Flera poliser skadades under upploppet i Sveaparken i Örebro i april 2022. Arkivbild.
Flera poliser skadades under upploppet i Sveaparken i Örebro i april 2022. Arkivbild. - Foto: Kicki Nilsson/TT

Skadade poliser slipper betala

De fem poliser som skadades under påskupploppen och som enligt ett domstolsbeslut själva ska betala rättegångskostnaderna har hamnat i en absurd situation. Det anser rikspolischefen, som meddelar att arbetsgivaren kommer att ta kostnaden.


— Situationen som de hamnat i är absurd, nästintill exceptionell. Det känns fullständigt självklart att poliserna inte ska stå för kostnaderna själva, säger rikspolischef Petra Lundh till DN.

Poliserna hade riktat skadeståndsanspråk mot en man som senare dömdes till två år och sju månaders fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter kravallerna i Örebro under påsken 2022. Örebro tingsrätt beslutade att polisernas skadeståndskrav skulle avhandlas i ett separat mål.

Men ett beslut i Högsta domstolen (HD) gjorde att de drog tillbaka sina skadeståndsanspråk, vilket innebar att de sågs som förlorande i den delen och blev skyldiga att betala för rättegången, en kostnad på 12 650 kronor.

Orsaken till att de drog tillbaka skadeståndskraven är att HD har klargjort att poliser inte har rätt till skadestånd för kränkning vid grovt sabotage mot blåljusverksamhet – då det anses vara ett brott mot staten, inte mot enskilda poliser.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!