Forskare Heiko Rischer har odlat celler från kaffeplantor på labbet. Resultatet är ett pulver med kaffeegenskaper. Tanken är det ska bli en mer hållbar kaffevariant.
Forskare Heiko Rischer har odlat celler från kaffeplantor på labbet. Resultatet är ett pulver med kaffeegenskaper. Tanken är det ska bli en mer hållbar kaffevariant. - Foto: Vesa Kippola/VTT/TT

Forskare har lyckats odla kaffe i labb

Genom att odla kaffe i labbmiljö vill finländska forskare göra drycken mer etisk och klimatvänlig. Den globala kaffeindustrin är förknippad med många problem och vi hoppas att detta kan vara en del av lösningen på ett mer hållbart kaffe, säger forskaren Heiko Rischer.


Fakta: Kaffekonsumtion

Européer dricker mest kaffe i världen enligt Centre for the promotion of imports (CBI). Under 2021 importerades över 3 600 ton kaffebönor.

I snitt konsumeras 5 kilo kaffe per person och år i Europa.

Koffein är en av världens mest konsumerade stimulerande medel. Koffein kan på kort sikt motverka trötthet och ge en känsla av att det går lättare att fokusera på uppgifter, men för stora intag kan ge illamående, hjärtklappning, muskeldarrningar och sömnproblem.

Koffeinhalten i en kopp kaffe varierar dock med styrkan på drycken, växtsorten och växtplatsen. En kopp vanligt bryggkaffe (15 centiliter) innehåller cirka 70 milligram koffein.

Källa: CBI, Livsmedelsverket

I stället för bönor som odlas, skördas, rostas och mals har en grupp forskare vid forskningsinstitutet VTT i Finland odlat en slags cellmassa som motsvarar kaffe. Efter att ha torkat och rostat den har de också lyckats få sina första koppar kaffe.

— Testpersonerna gav det godkänt. Än så länge finns kaffet bara för provsmakning och klunkarna spottas ut. Eftersom det inte är ett godkänt livsmedel än får man inte svälja det, säger Heiko Richer, forskare inom bioteknologi och som lett arbetet.

Kaffecellerna växter i en lösning av socker, mineraler och tillväxtfaktorer.

För att producera labbkaffet har forskarna odlat celler från vanliga kaffebönor. Cellerna har legat i en lösning med socker, mineraler och tillväxtfaktorer för att växa. Efter några veckor har de bildat en slags massa som sedan torkas till något som Heiko Rischer beskriver som ett beigt pulver. Pulvret har sedan rostats i ugnen och liknar då ett vanligt kaffepulver.

När kaffecellerna har skördats, torkats och rostats kan de användas som vanligt bryggkaffe enligt forskarna.

Resultaten av försöken har publicerats i tidskriften Journal of Agriculture and Food Chemistry. Men enligt Heiko Rischer kommer det att ta tid innan labbodlat kaffe finns på butikshyllan. Det behövs många fler försök och investerare för att kunna skala upp produktionen. Dessutom behöver kaffet godkännas av EU:s livsmedelsmyndighet för att kunna säljas som livsmedel.

Men eftersom den traditionella kaffeodlingen har så många utmaningar hoppas Heiko Rischer att det finns en framtid för det nya kaffet. Han pekar på att klimatförändringarna bara är en.

— En stor del av kaffeproduktionen och transporten är dessutom beroende av fossila bränslen och det finns många etiska problem kring allt från arbetsförhållanden till markfrågor. Med labbodlat kaffe minskar klimatpåverkan betydligt samtidigt som det går att kontrollera tillverkningen på ett helt annat sätt, säger han.

Ett stort aber är att labbkaffet inte alls innehåller samma mängder koffein som vanligt kaffe. Men det kan justeras framöver enligt forskarna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!