Filmstaden drabbades av en IT-attack under lördagen.
Filmstaden drabbades av en IT-attack under lördagen. - Foto: Marianne Ahlenius/TT Øijord, Thomas Winje

Så blir biobesöken på Filmstaden – efter attacken

Filmstaden drabbades under helgen av en it-attack och har sedan dess inte kunnat sälja biljetter online. Nu berättar Filmstaden om gästernas reaktion.


Filmstaden, tillsammans med ett antal andra företag, drabbades under helgen av en it-attack som stängde ner deras system. Under de senaste dagarna har biogäster inte kunnat köpa biljetter online, utan har fått gå till Filmstadens disk istället – precis som på den gamla goda tiden. Attacken uppges vara ett resultat från rysslandsgrundade hackergruppen Akira enligt IT-leverantören Tietoevrys uttalande till SVT

Det här är hackergruppen bakom helgens it-attacker

En hackerattack mot it-leverantören Tietoevrys svenska datacenter har slagit ut försäljningssystem hos Filmstaden. Foto: Anders Wiklund/TT

Filmstaden om biogästerna

Helena Eklund, commercial director på Filmstaden, förklarar att biografens biljettförsäljning har fungerat bra under omständigheterna. Hon är nöjd över att Filmstaden lyckats hitta en lösning för att alla fortfarande ska kunna gå på bio. För medarbetarna som arbetar i kassan har omställningen gått bra och gästerna har varit förstående. 

– Gästerna har förståelse för att det här är någonting som vi absolut inte räknar med, eller som vi kan styra över. Det är ju en attack. Vi tycker att vi fått väldigt fint stöd från våra gäster som har förståelse för situationen, säger Eklund i ett samtal med Nyheter24.

Om Filmstaden skulle utsättas för en liknande attack igen vet man nu att det går att köpa biljetter på plats, istället för att boka hemifrån. Andra åtgärder mot hackare anser Eklund ligga hos it-leverantören. 

– Det här är någonting som händer hos it-leverantören, så det är deras uppdrag att jobba med det. Det är mer ett samhällsproblem egentligen. Det är många som är drabbade, inte bara vi.

Många myndigheter drabbade av it-attacken mot Tietoevry

Riksdagen drabbad av hackerattacken: "Jätteallvarligt"

Munters resultat kan ha läckt i it-attack

IT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!