Även Sveriges riksdag har drabbats av helgens it-attack. Arkivbild.
Även Sveriges riksdag har drabbats av helgens it-attack. Arkivbild. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Riksdagen drabbad av hackerattacken: "Jätteallvarligt"

Även riksdagen har drabbats av helgens it-attacken, rapporterar TV4 Nyheterna .


— Det är jätteallvarligt, det här är stort. 120 myndigheter, 60 000 anställda, bland annat riksdagen, det här är stort, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet, till tv-kanalen.

Det framgår inte på vilket sätt riksdagen har drabbats, men Hultqvist säger att it-attackens omfattning visar på en "skörhet i samhället". Han vill nu att regeringen agerar i frågan.

— Jag menar att det första som måste göras är att civilförsvarsministern får komma hit och informera så fort som möjligt om vad de egentligen gör på regeringskansliet och hur de motverkar detta, säger Hultqvist till TV4.

Utpressningsattacken, som ska ha utförts av hackergruppen Akira, som enligt uppgifter har kopplingar till Ryssland, skedde natten mellan fredag och lördag.

Attacken har påverkat omkring 120 svenska myndigheter och närmare 60 000 anställda – som inte kan lägga in vabb, sjukfrånvaro eller semesterönskemål i sitt HR-system. Även flera företag, däribland Filmstaden, Rusta, Stadium och Granngården har fått hela eller delar av sin verksamhet påverkad av attacken.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!