- Foto: Helena Landstedt/TT/Miljösamverkan Östra Skaraborg

Livsmedelskontroll på populär pizzeria efter larm om matförgiftning

Miljösamverkan fick in larm om matförgiftning från en restaurang och pizzeria. Efter en oanmäld kontroll kunde man konstatera att det fanns avvikelser som kan medföra risker.


Miljösamverkan i Östra Skaraborg fick in ett larm om en misstänkt matförgiftning, efter att en gäst besökt en restaurang och pizzeria i Skövde. Miljösamverkan bestämde sig därför för att göra en oanmäld livsmedelskontroll.

Efter kontrollen kunde Miljösamverkan konstatera avvikelser. Det betyder att verksamheten inte uppfyller alla krav i livsmedelslagstiftningen. 

Äckliga upptäckten i Coop-butiken: ”Inget man vill se bland matvarorna”

Pizzerian saknade grundförutsättningar för hygien

Bland annat saknade restaurangen och pizzerian grundförutsättningar för hygien och de hade även dålig hygien vid före, under och efter processen.

I kontrollrapporten från Miljösamverkan i Skaraborg, som Nyheter24 tagit del av, står det att restaurangen och pizzerian använder slitna skärbrädor i köket och att förvaringshyllorna var smutsiga och slitna.

I rapporten står det bland annat att “oförpackade ostbitar förvarades i frysen utan tillräckligt skydd” och “vattenpistolen i diskrummet hade ingrodd smuts. Med smuts menas här sådana föroreningar som inte uppkommer under dagens produktion”. 

Intorkad kycklingsaft och mögel på Ica Maxi-butik: "Luddigt av damm"

Den dåliga rengöringen utgjorde risker

Miljösamverkan bedömde att den eftersatta rengöring av utrustning och inredning riskerade livsmedelssäkerheten och kan medföra risker.

De livsmedel som inte haft tillräcklig övertäckning kunde även leda till  kontaminering av livsmedlen från omgivningen.

Kundens vidriga upptäckt i Eldorados korv: "Slängde allt"

Pizzerians ägare om avvikelserna: "Rättat till felen"

När Nyheter24 når ägaren av pizzerian säger hen familjen som matförgiftats inte hade läkarintyg på att det berodde på pizzerians mat och att ingen annan den dagen insjuknat.

Angående avvikelserna som upptäcktes ska de ha berott på den mänskliga faktorn och vara åtgärdade.

– Jag har vidtagit nödvändiga åtgärder och rapporter och rättat till felen, säger ägaren i en kommentar till Nyheter24.

/
/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!