Peter Mangs dömdes till livstids fängelse.
Peter Mangs dömdes till livstids fängelse. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT och Janerik Henriksson/TT

Allt om Peter Mangs: Familj, offer och straff

Peter Mangs satte skräck i en hel stad när han, under flera års tid, begick mord och mordförsök i Malmö. Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om den dömde seriemördaren och hans brott.


Peter Mangs ålder – hur gammal är han?

Peter Mangs föddes den 4 mars 1972, vilket innebär att han fyller 52 år under 2024.

Peter Mangs familj – vem är hans pappa och mamma?

Peter Mangs mamma och pappa skilde sig när han var två år gammal och fadern, som heter Rudolf Mangs, flyttade till USA 1990. Under tre år, mellan 1996 och 1999, bodde Mangs hos pappan i Florida.

Efter domen mot Mangs har hans pappa uttalat sig i media vid flera tillfällen. År 2012 frågade Kvällsposten om han kan förlåta sonens våldshandlingar. 

– Det är klart. Han är min son så jag har ingen orsak att döma honom. Det får gud fader göra, sa han till tidningen då.

Peter Mangs barndom – var i Malmö växte han upp?

Enligt Aftonbladet växte Peter Mangs till stor del upp i en hyreslägenhet i området Lindängen i Malmö. 

Peter Mangs musik – gjorde han egna låtar?

Peter Mangs gick en musiklinje på gymnasiet och ska, enligt Expressen, ha byggt elbasar redan som tonåring. Senare gick han på en folkhögskola med inriktning mot jazzmusik.

Mangs ska, vid flera tillfällen, ha gästspelat i diverse band, däribland "Agurk Players" som senare blev "Damn!", vilka kompade Jason "Timbuktu" Diakité

I samband med att han, under en treårsperiod, bodde hos sin pappa i USA spelade han in en egen skiva. 

Hur dog Peter Mangs syster Nina?

Peter Mangs hade en sju år äldre syster vid namn Nina. År 1990 dog hon i en överdos efter ett tio år långt drogmissbruk.

– Det här var ett kolossalt slag för Peter själv. Hans enda viktiga vän, eller kamrat, att hon gick hädan, har Peter Mangs pappa Rudolf Mangs tidigare sagt till Expressen.

Peter Mangs under rättegången. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Är Peter Mangs släkt med Sune Mangs?

Många undrar om det finns något släkt mellan Peter Mangs och skådespelaren och revyartisten Sune Mangs. Enligt Allas är Peter Mangs systerson till Sune Mangs, som avled 1994. 

Hur många människor mördade Peter Mangs?

Peter Mangs satte skräck i Malmö mellan åren 2003 och 2010. Under juni 2003 och oktober 2009 sköt han ihjäl två personer. Under denna tidsperiod begick Mangs också flera mordförsök.

Peter Mangs varnas i fängelset: "Vägrar att arbeta"

Peter Mangs offer – vad hände med Kooros Effatian?

Den 13 juni 2003 sköts 65-årige Kooros Effatian – som då blev Peter Mangs första offer – till döds i sitt hem på Gånglåtsvägen 47 i Malmö. 

– Jag kom in i vardagsrummet och fann blod. Jag blev chockad och misstänksam av att det var så mycket blod, sa Effatians son Kiarash Effatian under rättegången, enligt Aftonbladet

I en intervju med Sydsvenskan, som bland andra SvD rapporterat om, har Mangs senare berättat att tanken var att han skulle döda alla som bodde i trappuppgången, men att många av de boende redan gått till jobbet. Att det stod ett "mellanösternnamn" ska, enligt Mangs, ha varit avgörande för att han valde att ringa på hos just Effatian.

– Jag skulle använda lägenheten som en bas för att kunna fortsätta neråt med ryggen fri. Ta nästa våning – tanken var att ta hela trappen, peppra allihop, sa han till tidningen då. 

Men så blev det inte. Efter att ha stulit 65-åringens hemnycklar, plånbok och bankkort tog Mangs, enligt Aftonbladet, ut 7 100 kronor. Han återvände sedan till lägenheten, men valde kort därpå att lämna igen för att det hela inte blivit så "effektivt" som han tänkt sig.

Leif GW Persson om utredningen mot Peter Mangs: "Dåligt polisarbete"

Peter Mangs offer – vad hände med Trez West Persson?

Vid en parkeringsplats i anslutning till Skrävlinge kyrka, den 10 oktober 2009, sköts 20-åriga Trez West Persson och hennes vän Xhafer Dani. Bägge två träffades i huvudet och West Persson dog. 

I samtal med sin psykolog ska Peter Mangs, enligt Aftonbladet, ha berättat om mordet och mordförsöket.

– Jag var ute och såg bilen parkerad. Jag kunde lukta mig till att han var kriminell. Först lyste jag in i bilen, jag gick därifrån, sedan gick jag tillbaka igen, lyste på dom igen, sedan retirerade jag. Då försöker de starta bilen och åka. Sedan sköt jag och tömde hela magasinet.

Minnesplats för Trez West Persson. Foto: Johan Nilsson/TT

När greps Peter Mangs för morden och mordförsöken?

Det var inte förrän i november 2010 som Peter Mangs greps. Detta efter att polisen fått ett anonymt tips om en man som passade in på den gärningsmannaprofil de skapat för serieskytten i Malmö. 

– Det fanns så mycket bra material i tipset att det ledde till att vi började spana på honom, har poliskommissarie Börje Sjöholm tidigare berättat för Aftonbladet.

Hade Peter Mangs vapen i sitt hem?

En av de pistoler som hittades i Peters Mangs lägenhet. Foto: Polisen/TT

När man gjorde en husrannsakan i Peter Mangs lägenhet i Malmö hittade man flera pistoler, ammunition, vapendelar, rånarluvor och förklädnader. 

I förhör med polisen uppgav Mangs, enligt SvD, att han ibland gått ut maskerad och att han vet att det varit en "tokig verksamhet", men att att han inte haft någonting annat att göra.

Friades Peter Mangs för mordet på Firas Al-Shariah?

Peter Mangs åtalades för tre mord, dels på Kooros Effatian och Trez West Persson, men även på 23-årige Firas Al-Shariah som sköts ihjäl i sin trappuppgång på Gångslåtsvägen den 28 juli 2003.

Trappuppgången på Gångslåtsvägen. Foto: Polisen/TT

Men bevisningen mot Mangs räckte inte och han friades både i tingsrätten och hovrätten. I samband med att den dömde mördaren intervjuades av Mattias Gardell till boken "Raskrigaren: Seriemördaren Peter Mangs" ska Mangs ha fått frågor om mordet på Al-Shariah.

– I Kooros-fallet väntar du tills han öppnar dörren, så går du in. I Firas-fallet kom han ju ut och du tvingade inte in honom i lägenheten igen. Varför blev det så?, frågade Gardell då, enligt Aftonbladet, varpå Mangs svarade:

– Det handlar om hur pass snabbt de får igen dörren. Det var en annan situation. Det var ljud från trappan också. Någonstans rörde sig folk.  Det styr mitt beteende. Jag vet inte vad som sker därefter, det blir helt slumpartat. Har ingen aning. Det är bara sekunder.

Vad fick Peter Mangs för straff?

Peter Mangs dömdes till en början i tingsrätten till livstids fängelse för två mord och fem mordförsök. I hovrätten skärptes domen. Mangs dömdes då för ytterligare tre mordförsök.

Om livstidsstraffet sa hovrättens ordförande Lars Göran Abelson så här till SVT:

– Det var inga problem att fastställa. Han dömdes för två mord och åtta mordförsök och det överskrider med råge gränsen för livstidsstraff.

Beundrade Peter Mangs lasermannen John Ausonius?

I en P1-dokumentär i Sveriges Radio ska tidigare arbetskollegor till Peter Mangs, enligt Aftonbladet, ha uttryckt rasistiska åsikter, samtidigt som han ska ha uttryckt en beundran för den dömde mördaren John "Lasermannen" Ausonius

Lasermannen John Ausonius – så lever den dömde seriemördaren i dag

John Ausonius kallades "Lasermannen" i media. Foto: Arne Dedert/AP/TT

Att rasistiska motiv skulle ha legat till grund för morden och mordförsöken som Mangs begick kunde man dock, enligt tingsrätten och hovrätten, inte slå fast. 

”Man kan inte bortse från möjligheten att det i vissa fall kan ha varit andra omständigheter än målsägandens nationella eller etniska ursprung som varit avgörande”, står i domen, vilket Expressen rapporterat om. 

Peter Mangs dokumentär – när kommer ”Peter Mangs – en seriemördares hemlighet” på Viaplay?

Flera dokumentärer har genom åren skildrat Peter Mangs brott. Den 1 februari 2024 har ”Peter Mangs – en seriemördares hemlighet” premiär på Viaplay. 

I serien, som är i tre delar, granskar journalisten John Mork Mangs levnadsår i Florida och hävdar att svensken kan kopplas till två olösta mord i delstaten. 

Viaplay visar dokumentärserie om Peter Mangs

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!