En läkare riskerar sin legitimation efter att ha agerat "grovt oskickligt" enligt Ivo.
En läkare riskerar sin legitimation efter att ha agerat "grovt oskickligt" enligt Ivo. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Claudio Bresciani/TT

Läkare gav patienter farligt höga doser lugnande: "Bara ruska"

En läkare i södra Sverige gav sina patienter så höga doser lugnande medel att det äventyrade deras hälsa. I en anmälan redogör Inspektionen för vård och omsorg läkarens brister, där de vill återkalla legitimationen.


Patienter som gjorde hårtransplantationer på en privat klinik i Skåne fick så höga doser av lugnande medel i samband med ingreppen att det innebar allvarliga risker för patienternas hälsa. En patient fick nästan tre gånger mer än Läkemedelsverkets rekommenderade totaldos. 

Kvinna får skadestånd – blev biten av lös polishund under promenad

Läkaren riskerar att förlora legitimationen

I en anmälan från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som Nyheter24 tagit del av, redogör myndigheten att den ansvariga läkaren varit grovt oskicklig och anmäler därför hen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

I sin anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd understryker Ivo att det även saknats utrustning som bland annat syrgastuber som behövs ifall patienterna skulle drabbas av livshotande tillstånd. Till Ivo:s inspektörer ska läkaren även ha uttalat sig kring hur hen agerar i händelse av att en patient kortvarigt skulle ha låg syresättning. Läkarens rekommendation var då att "bara ruska patienten".

Patient fick hjärtstopp och dog – sjukhusets hjärtstartare fungerade inte

Ivo: Läkaren har varit grovt oskicklig i samtliga patientfall

Ivo:s slutsats i ärendet är att man bedömer att läkaren i samtliga granskade patientfall varit grovt oskicklig när det kommer till hantering av läkemedel. Det resulterar enligt dem i försummelse så allvarlig ur patientsäkerhetsperspektiv att man bedömer att läkarlegitimationen helt ska återkallas.

Några månader efter att Ivo inledde sin granskning av kliniken gick den i konkurs.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Barn kunde dött när läkare skrev ut för stark medicin

Sövda patienter förväxlades på operationsbordet – upptäcktes först när de vaknade

IVO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!