En man blev felaktigt dödförklarad av Skatteverket.
En man blev felaktigt dödförklarad av Skatteverket. - Foto: Fredrik Sandberg & Henrik Montgomery/TT

Fel person dödförklarades av Skatteverket – tvingades ställa in semestern

En man bosatt i Stockholm dödförklarades felaktigt efter att Skatteverket fått ett dödsfallsintyg från Finland. Nu beviljar Justitiekanslern ersättning till mannen efter att han tvingats ställa in semestern i USA på grund av att han blivit dödförklarad.


Otur kan drabba alla ibland, men vissa råkar dessvärre ut för mer otur än andra. Just det inträffade när en man nyligen dödförklarades. Problemet? Personen var i själva verket inte död utan planerade julresan för fullt.

Problemen för mannen började när Skatteverket fick information om att ett dödsfall inträffat i Finland, tillsammans med ett finskt dödsbevis. Det ledde till att personen registrerades som död i den svenska folkbokföringen. Orsaken till att fel person dödförklarades var en namnförväxling. 

Läkare dödförklarade fel person på äldreboende i Linköping

Fel person dödförklarades – tvingades ställa in julresan

Mannen, som är bosatt i Stockholm, märkte det hela när han besökte ett servicekontor för att få hjälp med bankkortet som slutat fungera. 

Nu beviljas han 20 000 kronor i statlig ersättning för kränkning av Justitiekanslern (JK). Skatteverkets tabbe ledde bland annat till en inställd julresa till USA, enligt mannens egna uppgifter.

Han ska också ha fått ta flera semesterdagar för att lösa de problem som uppstod. JK, som betecknar det inträffade som allvarligt, beviljar dock ingen ersättning för ekonomisk skada då inga intyg på utgifterna lämnats in. 

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Sövda patienter förväxlades på operationsbordet – upptäcktes först när de vaknade

Åldring svalt ihjäl på ålderdomshem – fick sova på madrass tömd på luft

Läkare ställde fel diagnoser – patienter dog

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!