En åldring dog av undernäring och uttorkning på ett äldreboende i Uppsala.
En åldring dog av undernäring och uttorkning på ett äldreboende i Uppsala. - Foto: Hasse Holmberg/Pontus Lundahl/TT

Åldring svalt ihjäl på ålderdomshem – fick sova på madrass tömd på luft

En person på ett äldreboende i Uppsala försämrades drastiskt under en månad med liggsår och tecken på undernäring och uttorkning, enligt en lex Maria-anmälan till Ivo.


Försämringen upptäcktes av en arbetsterapeut som konstaterade att den madrass som personen hade för att förebygga liggsår hade stängts av och var tömd på luft. När läkare kopplades in bedömdes personen vara i livets slutskede och dog en tid senare. 

Vårdgivaren Attendo har i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) identifierat flera brister i vården som personen fick på äldreboendet. Bland fanns personens sjukdomshistoria inte antecknad i journalsystemet och där saknades också anteckningar om personens hälsotillstånd och närings- och vätskeintag. 

"Verksamheten har under en längre period haft en hög omsättning av sjuksköterskor, vilket medfört brister i introduktion samt arbetssätt och övriga rutiner", noterar vårdgivaren i sin anmälan, skriver Nyhetsbyrån Siren.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.