- Foto: ​Henrik Montgomery/TT & ​Naina Helén Jåma/TT

Det här tycker busschauffören om plankande: "Lurad varje dag"

Vad tycker busschauffören om fuskåkare? Nyheter24 har pratat med Masse, busschaufför i Falun, som berättar vad han tycker om plankande. Läs mer här!


Plankning är ett problem i kollektivtrafiken i många städer. Därför har flera bolag infört böter och tilläggsavgifter till den som plankar eller fuskåker. 

Ett företag som har drabbats hårt är SL som står för kollektivtrafiken i Stockholm. Under 2022 gick SL nästan två miljoner kronor back, var av en bidragande faktor var just plankandet. Om du blir upptäkt när du plankar i SL-trafiken kostar det dig 1500 kronor i "tilläggsavgift", rapporterar Dagens Nyheter

Vad tycker busschauffören om plankande?

Nyheter24 har pratat med busschauffören Masse från Falun som förutom att köra buss lägger ut sketcher om buss-livet på Tiktok. 

Masse är van vid friåkare och låter kontrollanterna på bussen checka av och ta de vuxna som försöker fuska.

– Man blir ju lurad varje dag liksom egentligen. Det är någon som kan visa en sån här övergångsbiljett som är några veckor gammal. Och man hinner ju inte se vad det är för datum. Men det får ju kontrollanterna ta. Jag utgår ifrån att alla som ska åka med har ett giltigt färdbevis, säger Masse till Nyheter24.

Översikt när barn plankar

Masse poängterar att det är skillnad på barn och vuxna som plankar.

– En del kan ju sätta i system och säga att man har glömt busskort för att åka med gratis. Men asså det är ju skolplikt så att jag låter ofta dem åka med faktiskt. 

Masse forsätter:

– Men om det är en vuxen som försöker fuska då försöker man få den att betala. Men skolbarn dom låter jag åka med som glömt busskortet. 


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

1 timme sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

1 timme sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.

Nio döda efter busskidnappning i Pakistan

1 timme sedan
Nio personer har hittats döda sedan de förts bort av beväpnade män från en buss i Baluchistan i sydvästra Pakistan. Tidigare samma dag hade gärningsmännen dödat två och skadat flera när de öppnade eld mot ett fordon.

Polisen i Sjöbo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Södra Vollsjövägen och Östra Kärrstorpsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.