- Foto: Janerik Henriksson/TT & Martina Holmberg / TT

Den vanliga trafikmissen – kan ge böter på 40 000 kronor

När det är vinterväglag gäller stränga regler för snö och is på bilen. Det fick en man från Eskilstuna känna på ordentligt. Nu får han dagsböter på sammanlagt 40 000 kronor.


När det är vinterväglag gäller stränga regler för snö och is på bilen och många vet inte hur mycket de faktiskt behöver skrapa sina rutor. Som en man i Eskilstuna som nu döms för vårdslöshet i Trafiken. Mannen hade inte skrapa framrutan som ska ha varit täckt av is och frost och begränsade därför sikten för föraren, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Tingsrätten bestämde påföljden till 40 dagsböter, där varje dagsbot är 1000 kronor. Totalt blir det en böter 40 000 kronor. 

Bärgarens viktig tips: Det här ska du ALLTID ha i bilen

Politiker åtalas – för frostiga bilrutor

Detta gäller för snö och is på bilen

Isiga rutor: Det finns ingen lag för hur snö- och isfria rutorna behöver vara. Men den generella praxisen är att framrutan, de främre sidorutorna och backspeglarna ska vara snö- och isfria. Annars riskar du få dagsböter och eventuellt indraget körkort.

Snö på biltaket: Du behöver ta bort all snö från taket när du kör i trafiken. Annars räknas det som oförankrad last som kan glida av under bilfärden och till och med orsaka olyckor. Snö på biltaket kan ge 1500 kronor böter.

Lyktor och registreringsskylt: Även fram- och baklyktor och registreringsskyltar behöver sopas rena från snö. Annars kan det ge böter på 1500 kronor.

Tingsrätten rättar sig efter jätteböter

I efterhand har tingsrätten rättat sitt utslag då det är ”uppenbart oriktigt”. Istället för böter på 40 000 kronor utfärdade man en bot på 40 dagsböter om 50 kronor, vilket innebär att mannens totala bötesbelopp istället uppgår till 2 000 kronor.


Källa: SVT

Därför är det livsfarligt att ha vinterjacka på sig i bilen

Kronofogden tog märkesjacka och guld från influencer – för 90 000 kronor

Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!