Den ryska hackergruppen Akira har kommit åt it-leverantören Tietoevrys säkerhetskopior. Arkivbild.
Den ryska hackergruppen Akira har kommit åt it-leverantören Tietoevrys säkerhetskopior. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Ryska hackarna har kommit åt säkerhetskopior

Den ryska hackergruppen Akira har kommit åt it-leverantören Tietoevrys säkerhetskopior. Dessa har förstörts och över 20 års data har försvunnit för vissa kunder.


Det var den 20 januari som hackarattacken ägde rum. Flera företag, myndigheter och kommuner har drabbats illa. Nu står det klart att hackergruppen kommit åt Tietoevrys säkerhetskopior och förstört dem, skriver Dagens Nyheter.

Enligt flera av it-leverantörens kunder har Tietoevry ansvar för backuperna.

— Vi har ett avtal med Tietoevry där det framgår att det ska finnas säkerhetskopior. Nu får vi utreda vad som har hänt, säger Maria Bjurö, kommunikationschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, till DN.

Myndighetens digitala diarium är helt borta. Och det it-system som används för att koordinera att det billigaste läkemedlet hamnar på apoteken och att det levereras i tillräcklig mängd har slagits ut. Totalt handlar det om över 20 års data.

Hård drabbad är också Vellinge kommun vars system för löner, sophantering och journaler i äldreomsorgen slagits ut. Kommunens it-chef Thomas Jarbo är kritisk mot sin it-leverantör.

— Det är Tietoevrys ansvar att säkerställa avtalsenlig hantering av backuperna. Vi har fått knapphändig information om hur de har hanterats, säger han till DN.

Tidningen har sökt bolaget, som avböjer att kommentera ”med hänsyn till kundsekretess och säkerhetsskäl”.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!