Efter ett listeriautbrott på ett äldreboende upptäcktes flera brister i rengöringen.
Efter ett listeriautbrott på ett äldreboende upptäcktes flera brister i rengöringen. - Foto: Miljöförvaltningen i Uppsala & Pontus Lundahl/TT.

Listeriautbrott på äldreboende – efter brister i renhållning

På ett äldreboende i Uppsala fick de boende mat med utgånget datum – utan att personalen visste om det. Vid en kontroll upptäcktes även brister i renhållningen och ett kylskåp fullt av smuts.


Det här är listeria
  • Listeriainfektioner orsakas av bakterien listeria monocytogenes. Dessa infektioner kan leda till allvarliga sjukdomsfall hos i synnerhet sköra äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar.
  • Sjukdomen är dock sällsynt och årligen rapporteras mellan 70 och 100 fall per år.
  • Den långa inkubationstiden, som ibland kan vara upp till flera veckor, gör att det ofta är svårt att hitta smittkällan.

Källa: Nyhetsbyrån Siren, Livsmedelsverket.

Efter att ett listeriautbrott på ett äldreboende i Uppsala undersökte Miljöförvaltningen boendet. En hel del brister upptäcktes vad det gällde renhållning och förvaring av mat – var av mycket hade utgånget datum.

Kommunens förslag: Höj hyran på äldreboende med 40 procent

Personalen visste inte hur gammal maten var

I kontrollrapporten som Nyheter24 har tagit del av skriver miljöförvaltningen i Uppsala att personalen inte visste om datumet på vissa matlådor var det datum som maten lagts dit eller utgångsdatum: 

"Personalen var osäker om datumet på matlådorna betydde att produkten har lagts i matlådan eller att den ska kasseras vid angivet datum."

Bilder på det smutsiga kylskåpet.

Äldreboendet brast i renhållning

En matlåda innehållandes specialkost till en av de boende hade inte diskats. Miljöförvaltningen upptäckte även en hel del inredning och utrustning som var smutsig, däribland kylskåp, mikrovågsugn, handtag till kylskåp, frysskåp och ugn. 

Flera prover har tagits på bland annat rostbiff och hårdost i försök att lokalisera källan till listeriafallet. Ännu har ursprungskällan inte upptäckts. 

Kontrollen genomfördes den 12 februari 2024 – nedan visas några exempel på mat som hade gått ut i datum. 

Bilder från kontrollen.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här:

Åldring dog på äldreboende i Mölndal – föll från toalettstol

Anställd på äldreboende var våldsam och tog stryptag på äldre – stängs av från tjänsten

Äldreboende anordnade pubafton med pizza och vin: “Lite mysigt”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!