Nu läggs de gamla mobilnäten ner.
Nu läggs de gamla mobilnäten ner. - Foto: Caisa Rasmussen/Sören Andersson/TT

Gamla mobilnät stängs ner: Då slutar larm och mobiler fungera

Nu stängs mobilnäten 2G och 3G ner i Sverige. Det innebär att äldre elektronisk utrustning slutar fungera. Så här vet du om dina prylar påverkas.


2G och 3G släcks ner i hela världen

Andra och tredje generationens mobilnät – 2G och 3G – släcks just nu ned över hela världen. 2G lanserades 1991 och 3G 2006.

En kraftig efterfrågan på framför allt datakommunikation gör att de nya näten 4G och 5G behöver ta mer frekvensutrymme i anspråk.

Sveriges största teleoperatörer – Telia, Telenor, Tele2 och Tre – har olika tidsplaner för när nedstängningen ska ske. Enligt Post- och telestyrelsen väntas 2G-näten ha stängts ner vid utgången av 2025.

Utrustning som är beroende av 2G- och 3G-nät måste därför bytas ut eller uppgraderas. Det kan röra sig om exempelvis trygghetslarm, hemmalarm, personlarm, elmätare, åtelkameror, robotgräsklippare och styrning av värmesystem/vattenpumpar i bostadshus/sommarstugan.

Källa: TT

Det pågår en nedsläckning av de gamla mobilnäten i Sverige. I slutet av nästa år ska det bara finnas 4G- och 5G-nät i Sverige, vilket påverkar påverkar både privatpersoner och företag.

Gamla mobilnäten stänger ner

Så påverkas du av att 2G- och 3G-näten stängs ner

Det innebär att 2G och 3G slutar fungera, och så även produkterna som använder de gamla mobilnäten

Har du en gammal mobil, så kommer den inte längre gå att använda när nätet stängs ner av operatörerna. I en gemensam kampanj uppmanar mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre sina kunder att se över sina telefoner.

– Just nu bygger vi 5G och moderniserar vårt 4G-nät över hela landet och för att kunna möta våra kunders krav på allt snabbare och säkrare uppkoppling så behöver vi prioritera den nya tekniken i våra nät, säger Elin Ovéus, nätchef på Tele2.

Förutom mobiltelefoner, så är det framförallt äldre teknik som man kanske inte köper ny så ofta som riskerar att sluta fungera, som larm, robotgräsklippare och värmepumpar. 

– Det är de som har lite äldre teknik, som kanske inte hänger med alltid i den här utvecklingen och köper nya produkter hela tiden som kommer påverkas, säger teknik- och konsumentexpert Evelina Galli till P4.

Trygghetslarm kan fallera när mobilnät släcks

Trygghetslarm kan sluta fungera. Foto: Andreas Hillergren/TT

Farliga ämnen i varannan elpryl

Så vet du om din elektronik är för gammal

1. Se över om din elektroniska utrustning har stöd för 4G/5G. Saknar din utrustning stöd? Undersök ifall du behöver köpa nya enheter eller ifall de kan uppgraderas.

2. Är du osäker? Kontakta varumärket på din elektroniska utrustning för att fråga om din elektronik har stöd för 4G/5G.

3. Se över om dina abonnemang och SIM-kort stöds av 4G/5G-nät genom att kontakta din operatör.

4. Behöver du köpa ny elektronik? Se till att kontrollera så att utrustningen har stöd för 4G/5G.

Källa: Konsumentverket.

Här kan du läsa mer om hur du kontrollerar din hemelektronik.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!