4 500 år gamla skelett i Bergsgraven utanför Linköping.
4 500 år gamla skelett i Bergsgraven utanför Linköping. - Foto: Östergötlands Museum/TT

Salmonella – en plåga även på stenåldern

Salmonella plågade människor redan på stenåldern. En ny studie visar att människor led av olika bakteriesjukdomar och hade åkommor som vi. Det här är en typ av arkeologi vi inte kunnat komma åt tidigare, säger Anders Götherström som lett forskningsprojektet.


Forskarna har undersökt dna hos 38 individer från olika tider och geografiska områden under stenåldern i Skandinavien.

Förutom mänskligt dna finns även dna från mikrober, såsom bakterier. Mikrober finns överallt och är något vi bär med oss. Men det finns typer av mikrober som orsakar sjukdom. Detta har forskarna tittat närmare på.

Smittade av salmonella

I den ungefär 4 500 år gamla Bergsgraven i Linköping, var två individer smittade med Salmonella enterica.

— Det får vi i dag oftast från något vi äter. De har haft smittan under en tid då det var svårt att behandla den typen av sjukdomar, och det är inte osannolikt att de dog av det. Det är talande att båda bar på salmonella, säger Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet och verksam vid Centrum för paleogenetik.

Förutom salmonella påträffades även Yersinia entrecolitica som ofta kommer från förorenad mat och vatten. Neisseria meningitidis – som sprids via saliv genom till exempel nysningar, hostningar och kyssar – är också ett sannolikt fynd. Pestsmitta fanns också hos individerna, något som var känt sedan tidigare. Till skillnad från i dag fanns inte antibiotika för att bota sjukdomar.

Nya metoder bakom fynden

— Vi kommer åt ett hälsotillstånd i de här individerna, säger Anders Götherström och menar att vi kommer närmare människorna och lär oss mer om hur deras liv var.

Tack vare nya metoder som utvecklade analysverktyg har forskarna kunnat hitta rätt bland allt dna och tusentals möjliga organismer.

Studien har publicerats i Scientific Report.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!