Kemikalieinspektionen har inspekterat Dollarstore i tio års tid.
Kemikalieinspektionen har inspekterat Dollarstore i tio års tid. - Foto: Stella pictures

Dollarstores giftiga varor hotar anställda: "Risk för cancer"

Kemikalieinspektionen har i tio års tid inspekterat Dollarstore. Det har resulterat i att flera farliga och giftiga ämnen upptäckts i varor som hotar att skada kunder och personal, skriver Handelsnytt.


Bly, ftalater och kloroparaffiner
  • Bly är en metall som är giftig för människor och andra organismer. Det används bland annat i bilbatterier, plast, färgpigment, ammunition och elektronik. Det krävs endast låga doser för att ämnet ska vara farligt.
  • Ftalater är ett samlingsnamn på flera kemiska ämnen som baseras på ftalsyra. Ämnet är farligt för både människor och djur och kan skada hormonsystemet och göra det svårt att få barn.
  • Kloroparaffiner, eller klorerade alkaner, används bland annat i kyl- och smörjmedel, fogmassa, färg, plast och gummi. Det har begränsats på grund av hur farligt det är för både människor och miljön. Ämnet klassas, enligt Naturvårdsverket, som möjligen cancerframkallande för människor.

Källa: Naturvårdsverket & Kemikalieinspektionen

När Dollarstore för första gången slog upp dörrarna till butiken i Billsta utanför Örnsköldsvik 1999 blev det grundaren Peter Ahlbergs första i affärsimperiet.

På de 25 år som gått sedan dess har företaget växt rejält. I dag finns 130 butiker i Sverige, och två i grannlandet Danmark. Under 2023 omsatte Dollarstore strax över 4,2 miljarder kronor och hade därtill tillgångar som uppgick till hela 1,1 miljarder kronor.

Här är lågprisbutiken med Sveriges sämsta service

Dollarstore omsatte över 4,2 miljarder kronor 2023. Foto: Magnus Lejhall

Lidl:s nya drag – panta mobilen och tjäna upp till 12 000

Dollarstores varor innehåller giftiga ämnen

Dock har det de senaste åren varit tuffare då granskningar, anmälningar och böter slagit mot företagsimperiet. Detta efter att Kemikalieinspektionen genomfört inspektioner i över tio års tid, uppger Handelsnytt.

Bakgrunden till inspektionerna ska vara att man funnit höga eller mycket höga halter farliga ämnen i flera varor, vilket i vissa fall även resulterat i åtalsanmälningar. 

I en anmälan, som lämnats över till åklagare, har höga halter bly, ftalater och kloroparaffiner hittats i flera varor från butikskedjan. 

Kemikalierna har hittats i bland annat lampor, hörlurar, laddare, leksaker och belysning. 

I en intervju med Handelsnytt berättar Karin Runmar, inspektör på Kemikalieinspektionen, att det finns ett orosmoln över hanteringen av kemikalierna. Anställda som dagligen hanterar olika varor kan löpa hög risk att exponeras för kemikalierna.

– Luktar det kemiskt är det oftast inte bra. Det är viktigt att vädra och att använda handskar, säger hon. 

De som dagligen hanterar varor med farliga ämnen kan få allergiska reaktioner, andningsproblem och eksem. 

Kundernas kritik: Dollarstore anmäls för vilseledande priser

Bly, ftalater och kloroparaffiner kan hittas i allt från leksaker och hörlurar till laddare och belysning. Foto: Ali Lorestani/TT Johan Nilsson/TT

Dollarstore: "Accepterat böter..."

Det finns även utmaningar kring att personal i butikerna hanterar containrar, som behandlats med till exempel antimögelprodukter och biocider. Runmar varnar även för polycykliska aromatiska kolväten (PAH), som bland annat finns i svart gummi och verktygshandtag.

– Luktar det petroleum kan det vara PAH:er. De är farliga vid hudkontakt. Det finns risk för cancer, leverskador, nedsatt immunförsvar och allergiska reaktioner. Står man i flera år och packar upp varor skulle jag vara extra försiktig med just PAH:er.

I ett mejl till Handelsnytt bemöter Märta Kuylenstierna, kvalitets- och hållbarhetschef på Dollarstore, de brister företaget anklagats för av Kemikalieinspektionen.

”Först och främst så beklagar Dollarstore det inträffade och vi har sett över våra rutiner under 2023 för att det inte ska hända igen. Dollarstore ställer krav på sina leverantörer att efterleva europeisk lagstiftning. Dock har de processer för uppföljning och kvalitetssäkring varit otillräckliga. Dollarstore har fått och accepterat böter för artiklar som sålts under tidigare år kopplat till främst kemikalier, märkningskrav och produktsäkerhet”. 

City Gross bojkott: Därför slutar de sälja populära kaffet

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!