En ensam flicka på en skolgård.
En ensam flicka på en skolgård. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Flickor mindre trygga än jämnåriga pojkar

Flickor i 12–15-årsåldern mår sämre och känner sig inte lika trygga som jämnåriga pojkar, visar en ny undersökning av SCB om barns levnadsförhållanden.


De flesta flickor och pojkar svarar att de mår ganska eller mycket bra och att de ganska ofta eller för det mesta är på bra humör. Men på motsatt fråga är skillnaderna stora: 37 procent av flickorna är ganska ofta eller för det mesta ledsna. Bland pojkarna är andelen 13 procent.

Även för fysisk hälsa är skillnaderna stora. Nästan hälften av flickorna har huvudvärk minst en gång i veckan, mot var fjärde pojke. 44 procent av flickorna har magont en gång i veckan mot 16 procent av pojkarna. Ungefär dubbelt så många flickor som pojkar känner sig också stressade minst en gång i veckan. De är dessutom tröttare och hoppar oftare över frukost och lunch.

Betydligt fler pojkar än flickor känner sig också mycket trygga i klassrummet, på rasterna eller på väg till och från skolan.

Barn i åldrarna 12–18 har svarat i undersökningen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Källor: FN ska rösta om palestinskt medlemskap

Obefogad oro: Covid gav inte astma hos barn

Barn som smittades av covid drabbades inte i högre uträckning av astma än andra. De lugnande beskeden kommer från amerikanska forskare.

Ner i Japan men upp i Kina

Ledande index på asiatiska börser gick åt olika håll i onsdagens första timmar av handel.

Om Israel går till motanfall – så slår de till

Israels säkerhetspolitik bygger på avskräckning. Därför kan man se sig tvungen att svara militärt på Irans anfall – och i så fall direkt mot Iran, enligt överstelöjtnant Anders Ekholm vid Försvarshögskolan. Men läget är högst oförutsägbart. Och det kan också finnas en annan utväg.

Washington tog sista slutspelsplatsen

1 timme sedan
Washington besegrade Philadelphia med 2–1 och blev därmed sextonde och sista lag som tog sig vidare till NHL-slutspel.

Landskrona: Polisen rapporterar om detonation

1 timme sedan
"Mindre detonation på Östergatan", skriver polisen på sin hemsida.