Bilderna är genrebilder.
Bilderna är genrebilder. - Foto: Stella Pictures, Martina Holmberg/TT och Teresa Crawford/AP/TT

Skräckfynden i svenska matbutiken: Råttbajs och varmt kött

Råttbajs, råttfällor och kött som förvarades i 15 plusgrader. Det var vad miljö- och hälsoskyddsnämnden upptäckte i en matbutik i en Stockholmsförort. Nu förbjuder man butiken från att hantera oförpackade animaliska livsmedel.


Det var i mars som miljö- och hälsoskyddsnämnden genomförde en kontroll i en livsmedelsbutik belägen i nordvästra Stockholm. Man upptäckte då flera brister i butiken, vilket Mitti var först att rapportera om. 

Misstagen lockar in råttorna i ditt hem: "Gnager sig igenom"

15 grader i butikens köttdisk

Mer specifikt ska butiken, enligt rapporten som upprättats i ärendet, ha haft "köttdetaljer samt egenmald köttfärs i en köttdisk som höll + 15 grader C."

Vidare beskriver miljö- och hälsoskyddsnämnden hur det, i butikens kylrum, fanns en kyld köttkvarn. Men när man kontrollerade färs som fanns kvar i kvarnen visade det sig att den uppmätte en temperatur på tio plusgrader.

Populär pizzeria fick stänga – hade möss i köket

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Råttbajs i ett hörn"

Utöver detta hittade man även tecken på skadedjur i lokalen.

"Bakom köttdisken var det smutsigt och det fanns råttbajs i ett hörn. Under köttdisken samt på ett flertal andra ställen i butiken fanns det också laddade råttfällor", skriver miljö- och hälsoskyddsnämndeni rapporten som Nyheter24 tagit del av som vidare fortsätter:

"Under hyllorna samt under backar som stod ute i butiken fanns väldigt mycket skräp och smuts vilket gjorde det svårt att se omfattningen på ett eventuellt skadedjursproblem."

Så tar sig råttorna in i din bil: "Klättrar upp"

Riskerar vite på 20 000 kronor

Miljö- och hälsoskyddsnämnden förbjuder nu butiken att hantera oförpackade animaliska livsmedel. Om förbudet inte följs riskerar verksamheten ett vite på 20 000 kronor. 

"För att förbudet ska upphävas behöver ni säkerställa att köttdiskenoch kylrummet håller en för animaliska livsmedel lämpligtemperatur, att alla ytor och utrymmen där animalier hanteras ärrena samt att eventuella skadedjur i lokalerna har bekämpats", skriver man i rapporten.

Butiksägarna har tre veckor på sig att överklaga förbudet. 

Här bekämpas råttor med fågelholkar

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!