Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Anders Wiklund/TT/Christine Olsson/TT

Vapiano förbjöds servera alkohol – hade Kronofogdskulder

I december 2023 förbjöds en Vapianorestaurang servera alkohol, då de bröt mot alkohollagen och hade Kronofogdskulder av betydande belopp. Nu har beslutet omprövats i Förvaltningsrätten.


Vapiano grundades 2002 i Tyskland och är en restaurangkedja som serverar mat med inspiration från Italien.

År 2007 kom kedjan till Sverige och har i dag restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. 2017 hade restaurangkedjan över 180 restauranger i 32 länder.

Dominos, Vapiano och Pizza Hut – pizzakedjorna som blöder pengar

Vapianorestaurang förlorade serveringstillståndet

I december 2023 blev en av Vapianos restauranger i Göteborg av med sitt serveringstillstånd. Miljö- och klimatnämnden i Göteborgs kommun menade att bolaget inte var lämpat att ha ett serveringstillstånd.

Detta efter att bolaget vid flera tillfällen brutit mot alkohollagen och inte anmält betydande förändringar samt inte heller visat hur finansieringen av ett flertal aktieöverlåtelser har gått till eller visat pengarnas ursprung i dessa överlåtelser.

Nämnden menade även att restaurangen misskött inbetalningar av skatter och avgifter. Bolaget hade nämligen “sex kvarstående skulder hos Kronofogden med betydande belopp, 28 betalningsuppmaningar och elva restföringar från Skatteverket avseende skatter och avgifter.”, står det i Förvaltningsrättens dom som Nyheter24 tagit del av.

Foto: Anders Wiklund/TT

Bolaget ansågs följa alkohollagen

Eftersom bolaget brustit i lämplighet i förhållande till kraven i alkohollagen fick Vapiano i Göteborg inte längre ha tillstånd att sälja och servera alkohol. Beslutet var något som Vapiano tyckte var orättvist och överklagade därför domen.

I dagarna har Förvaltningsrättens nya dom kommit. Restaurangen yrkade i första hand på att beslutet skulle återkallas och upphävas och i andra hand att bolaget tilldelas erinran eller varning.

Förvaltningsrätten gjorde en djupgående undersökning och intervjuade flera i bolaget om situationen för att kunna fatta sitt beslut.

Vapiano tilldelas en varning

Och vid en helhetsbedömning av vad som framkommit i målet anser förvaltningsrätten att ingripandet kan stanna vid att bolaget tilldelas en varning.

Det betyder att Vapiano kommer få behålla serveringstillståndet, men med krav på att rätta till misskötsamheten och genomföra åtgärder för att det inte ska bli några missförhållanden framöver. 

Läs fler nyheter här:

Populär hamburgerrestaurang slår igen efter ekonomisk kris

Brödernasanställd gömde 100 kilo knark i personalutrymmet

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!