Fästingarna tycks kunna vakna till under vintern. Arkivbild.
Fästingarna tycks kunna vakna till under vintern. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Oväntade fästingfynd under vintern

Fästingar förknippas oftast med sommaren, men under de gångna vintermånaderna har Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) fått in 146 rapporter med bilder på fästingar från allmänheten. Detta trots att fästingar är i dvala när temperaturen kryper under nollan.


"Vi förväntade oss att rapporteringen skulle avstanna helt under vintern. Rapporterna visar att det inte är någon tvekan om att vår vanliga fästing kan vara aktiv även på vintern" säger Anna Omazic, forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

Kan vakna av värme

En hypotes kring vinteraktiviteten är enligt SVA att fästingarna kan finnas i närheten av sovplatser för vilda djur, och att värme från djuren får det lilla krypet att kvickna till.

Fästingrapporterna från allmänheten har skickats in till webbverktyget Rapportera fästing, som ska hjälpa myndigheten att upptäcka ovanliga fästingar och få information om fästingpopulationen i landet.

Verktyget lanserades i fjol och under första året skickades över 22 000 bilder in.

Norrland i fokus

I år görs en särskild satsning på övervakning av taigafästingen. Den liknar den vanliga fästingen men kan bära en farligare variant av TBE-virus som orsakar fästingburen hjärnhinneinflammation.

Boende i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland uppmanas att skicka in fästingfynd för artbestämning och analys av TBE-virus.

"I detta område är risken att bli smittad av TBE-virus fortfarande liten, men vi vill få information i ett tidigt skede om norrländska fästingar kan vara bärare av TBE-virus" skriver SVA.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!