En äldre man dog efter att ha blivit vanvårdad på ett av Attendos äldreboenden.
En äldre man dog efter att ha blivit vanvårdad på ett av Attendos äldreboenden. - Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Äldre man vanvårdades på Attendo – dog

En man avled efter att ha blivit utan vätska på ett av Attendos äldreboenden.
– Enligt två oberoende läkare på Akademiska så var detta vanvård och helt i onödan, säger Monica Johansson, änkan till mannen, till P4 Uppland.


En man var inlagd på ett av Attendos äldreboenden i Uppsala på grund av sin Alzheimers. Under en period började kräksjuka spridas och äldreboendet slår igen sina portar för att minska risken för spridning. 

Det blir besöksförbud på äldreboendet.

Mannens fru, Monica Johansson, kämpar under denna period med att få tag i honom. Hon ringer till avdelningen där han är inlagd varje dag, och påminner personalen om att ge mannen vätska. 

Efter en vecka ringde Attendo upp kvinnan. 

Äldre person tog Alvedon – dog

Åldring dog på äldreboende i Mölndal – föll från toalettstol

Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Läkarna: Detta är vanvård

Evert var på väg i ambulans till akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Frun begav sig direkt till sjukhuset där hon fick höra att hennes man inte hade någon vätska i kroppen och att han hade drabbats av njursvikt. 

– Enligt två oberoende läkare på Akademiska så var detta vanvård och helt i onödan, säger Monica Johansson till P4 Uppland. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om en man som blev inlagd på ett av Attendos äldreboenden, och som tog livet av sig där. Trots att han hade berättat för personalen på äldreboendet om sina självmordstankar gjordes ingen bedömning av självmordsrisken. 

Cajsa-Lena Vennström, ansvarig kvalitetsutvecklare för äldreboendet där mannen tog livet av sig, beklagade händelsen. 

Åldring begick självmord på Attendos äldreboende: "Jobbigt"

Det är Sveriges bästa äldreboenden: "Mest kompetenta"

Mannen avlider efter ha blivit uttorkad

Monica Johanssons man Evert avled på Akademiska sjukhuset, vilket P4 Uppland var först att rapportera om. 

Attendo hörde inte av sig till kvinnan, beklagade inte sorgen och säger inte heller att de kommer ändra sina rutiner. Ålderdomshemmets chef hör inte av sig till kvinnan som nyss blivit änka. 

Johansson såg själv till att det upprättades en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Enligt den utredning som IVO genomfört dog mannen av uttorkning. I sin utredning upptäckte myndigheten även flera brister på äldreboendet.

Till P4 Uppland skriver Attendo att en åtgärdsplan, som är godkänd av IVO, har upprättats.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!