Torsdag 22 Februari 2024

Fallet da Costa: Det här är Slaktaren

De anklagades för mord och styckning av en ung prostituterad kvinna - Catrine da Costa. I dag inleds rättsprocessen där allmänläkaren och obducenten kräver staten på skadestånd. Nyheter24:s granskning visar att fel personer kan ha ställts inför rätta. Ett år före rättegången avled styckmördaren Stanislaw Gonerka. Föremål för det första tips polisen fick. Men tipset lades åt sidan.


Styckmordet på Catrine da Costa 1984 är ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall. Dagen efter att Catrine da Costas styckade kropp hittades fick polisen ett tips om en tidigare dömd styckmördare, Stanislaw Gonerka. Mannen hade inget alibi för mordet. Men utredningen mot Gonerka kom i stå och fokuserade i stället på två läkare i 30-årsåldern som kom att bli ökända inför hela Sverige.

Stanislaw Gonerka dog 1987, tre år efter Catrines död. Och enda sättet att i dag få klarhet i om han låg bakom mordet är genom DNA-prover. Men Svea hovrätt beslutade i går att den nu avlidne mannens vävnadsprover inte får DNA-testas.

Inget DNA-test

Den före detta kriminalinspektören, Olle Torge, säger till Nyheter24 att han själv ska jaga rätt på DNA-prover. Torge har varit engagerad i da Costa-fallet under en rad år och reagerat starkt på att inte teknisk bevisning använts för att lösa mordet.

– Oavsett om preskription hinner inträda eller inte så kommer jag gå vidare. Det är sorgligt att rättsväsendet inte vill lösa mordet på Catrine, säger Olle Torge till Nyheter24.

Nyheter24 har kartlagt styckmördarens liv. Det här är den polske slaktaren, Stanislaw Gonerka.

Stanislaw Gonerka föddes 1927 i Polen. Han hade en mycket svår barndom och var som tonåring placerad hos en tysk bonde för att utföra tvångsarbete. Under denna tid ockuperade Nazi-Tyskland Polen.

1944-45 satt Gonerka i arbetslägret Lesslau i Polen. I tjugoårsåldern utbildade han sig till styckmästare. Dessförinnan hade han arbetat som polis och enligt egen utsago bevittnat tortyr av anhållna personer. Huruvida han själv deltagit i tortyren framgår inte vid de polisförhör som hölls med honom på 1970-talet.

Förmåga att dupera

1958 kom Gonerka till Sverige. Parallellt med att han arbetade som slaktare dömdes han för en rad brott, bland annat grov stöld och rattfylleri. I en personundersökning gjord 1973 konstaterades att Gonerka ”säkerligen har förmåga att dupera” och han anses som ”allmänt opålitlig”.

1972 rånade och misshandlade Gonerka en äldre man svårt i Helsingborg. Gonerka använde en gummibatong som tillhygge och slog flera slag mot mannens huvud. Gonerka dömdes till fängelse i två år och åtta månader för rånet och begångna checkbedrägerier.

Hösten 1974 frigavs han från fängelset. Gonerka hade under tiden i fängelset träffat en kvinna genom en kontaktannons. Efter bara några dagar på fri fot utbröt ett gräl mellan Gonerka och hans flickvän. Gonerka förklarade att han blivit förbannad på sin flickvän för att hon ville att de skulle gifta sig.

"Djävla kvinna"

Enligt Gonerka ska kvinnan ha kastat ett glas på honom. Han skrek ”djävla kvinna” och började misshandla flickvännen med flera slag mot huvudet. När hon försökte fly fick hon motta flera knivhugg och misshandlades till döds. I domen står att hon troligtvis strypts men att detta med säkerhet inte kan fastslås, då kvinnans huvud aldrig återfunnits.

Efter att Gonerka dödat flickvännen styckade han kroppen. Kroppsdelarna placerade han i svarta plastsäckar. För styckningen och dödandet av kvinnan i Malmö dömdes han till rättspsykiatrisk vård. Lite drygt två år efter detta fruktansvärda brott fick Gonerka permission för att besöka släktingar i Polen.

Mördade äldre par

Han återvände inte till rättspsykiatrin men greps efter några månader för nya brott i Polen. Några år tidigare hade han fått svenskt medborgarskap och den polska polisen satte honom på färjan till Ystad utan att svenska myndigheter informerades om att en styckmördare var på väg. I Ystad mördade han ett äldre par.

Den som obducerade Gonerkas offer var den framlidne rättsläkaren Gerhard Voigt. Några år före sin död beklagade sig Voigt över polisens ointresse för Gonerka i samband med da Costa-utredningen.

– Jag förstår inte varför han inte granskades närmare i da Costa-fallet, sa Voigt.

Vid obduktionerna av Gonerkas tre offer konstaterade Voigt att mördaren haft anatomiska kunskaper.

Polisen ointresserad

Genom åren har det inkommit ett flertal tips till polisen angående Gonerka, ändå har intresset för styckmördaren varit näst intill obefintligt.

Han identifierades av prostituerade på Malmskillnadsgatan där Catrine gick. Två förhör hölls med Gonerka efter mordet på Catrine da Costa, men trots att han saknade alibi för tidpunkten då man tror att hon mördats gjordes aldrig någon kriminalteknisk undersökning av hans bil eller bostad.

I polisförhören nämns en vän som skjutsat Gonerka till stan vid hans resor förbi Malmskillnadsgatan. Polisen förhörde aldrig denna vän och ingen vet i dag vem han är, då utredarna inte tog mannens kontaktuppgifter.

"Något fruktansvärt har hänt"

Det finns uppgifter om att en person i Gonerkas närhet sagt att ”något fruktansvärt har hänt” i Gonerkas lägenhet. Detta tips och många andra lämnades dock åt sidan av utredarna.

Många tror att också mordet på Catrine da Costa bör läggas till Stanislaw Gonerkas digra lista. Gårdagens beslut från hovrätten innebär dock att man inte kan få klarhet i detta.

Skrivet av: Patrik Nyberg

Senaste nytt

SBU: Ryssland attackerar med nordkoreanska vapen

Larm: Fruktat hästvirus på gård i Skåne

En hästgård i Skåne har tvingats stänga ner sedan drabbats av det fruktade hästviruset EHV-1, rapporterar Ystad Allehanda. Upptäckten gjordes under onsdagen, då en häst i stallet provtogs efter att ha fått feber och uppvisat neurologiska symptom.

Nytt avtal om hyran för kommunala bolaget

Det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder höjer hyran för sina 28 000 lägenheter med 5,35 procent från första januari 2024 och 4,69 procent i snitt under 2025, rapporterar Hem & Hyra. Det efter att man kommit överens med Hyresgästföreningen i ett tvåårigt avtal.

Larmet: Barn fick brännskador på sjukhus

Regioner runtom i Sverige har delat ut värmekuddar och värmedynor som gett patienter brännskador och blåsor. Enligt en anmälan ska det sannolika finns ett "mörkertal" av liknande produkter.

Avgörandets stund för Nikki Haley

Det har utmålats som "vinna eller försvinna" för Nikki Haleys satsning på Vita huset. Den förra FN-ambassadören ligger under rejält mot expresident Donald Trump inför helgens primärval i hemstaten South Carolina.

Andersson: Kristersson backar från vårdlöftet

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson anser att statsministern sviker ett löfte om att skjuta till resurser till vården. Det går inte att lita på vad Sveriges statsminister säger.