Under pandemin provtogs många barn för covid-19. Enligt en amerikansk studie ökade inte risken för astma bland dem som testade positivt. Arkivbild.
Under pandemin provtogs många barn för covid-19. Enligt en amerikansk studie ökade inte risken för astma bland dem som testade positivt. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Obefogad oro: Covid gav inte astma hos barn

Barn som smittades av covid drabbades inte i högre uträckning av astma än andra. De lugnande beskeden kommer från amerikanska forskare.


Att infektioner i luftvägarna hos små barn kan öka risken för astma är känt sedan tidigare. Eftersom sars-cov-2-viruset kan påverka luftvägarna har det funnits en oro för att barn som drabbas av covid också utvecklar astma i högre grad än andra.

Men forskning från Childrens Hospital of Philadelphia ger nu lugnande besked. Efter att ha gått igenom data för över 27 000 barn som alla testats för viruset, kan forskarna inte se något samband med astma. Omkring 11 procent av dessa testade positivt.

Barnen som testats mellan mars 2020 och februari 2021 följdes upp under en 18-månadersperiod. När förekomsten av astma bland de som testat positivt jämfördes med barn som inte testat positivt för coronaviruset syntes ingen skillnad mellan grupperna.

Däremot drabbades barn med kända riskfaktorer för astma, som matallergier, allergisk snuva eller de som var för tidigt födda, oftare av covid-19.

Det faktum att andra typer av virus som RS och influensa sjönk kraftigt under pandemin, som en följd av att stora delar av det amerikanska samhället stängde ner, gör studien unik, enligt forskarna. På så vis minskade risken att andra luftvägsinfektioner påverkat utfallet.

Även om nya varianter av coronaviruset har kommit sedan studien genomfördes menar forskarna att många delar av viruset är oförändrade. Det gör det troligt att inte heller nyare varianter av viruset ökar risken för astma hos barn.

Studien har publicerats i tidskriften Pediatrics.

Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig siffra om hur många som testat positivt av barnen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!