Fyra dagars arbetsvecka kan bli verklighet i Sverige.
Fyra dagars arbetsvecka kan bli verklighet i Sverige. - Foto: Tim Aro/TT & Fredrik Sandberg/TT.

De jobbar fyra dagar i veckan – med full lön

Sedan 1970 har det varit norm att arbeta fem dagar per vecka i Sverige. Men detta kan komma att förändras. I en ny studie ska fyra dagars arbetsvecka prövas och Nyheter24 har pratat med en av arbetsgivarna.
– Vi vet att vi är radikala, säger Yasemin Arhan Modéer, vd för Altitude Meetings, för Nyheter24.


Snart drar en studie igång i Sverige. Det är organisationen 4 day week Sweden som just nu håller på att rekrytera olika arbetsgivare till ett experiment – man ska prova hur fyra dagar arbetsvecka fungerar i praktiken. 

Nyheter24 har tidigare pratat med projektledaren för experimentet, Anna-Carin Alderin. Hon har berättat att tidigare studier visat goda resultat. 

– Många verksamheter har rapporterat ökad produktivitet, förbättrat engagemang och samarbete.

Studien kommer att dra igång i november 2024 och pågå i ett halvår. 4 day week kommer att presentera resultaten under våren 2025.

Sugen på lediga dagar med full lön? Då kan det bli verklighet

Godisjätten bjuder personalen på lediga dagar – med full lön

Här prövas fyra dagars arbetsvecka

När Nyheter24 pratade med 4 day week Sweden hade fem arbetsgivare anmält sig. En av dem var Altitude Meetings, ett företag som bland annat erbjuder lokaler för möten och konferenser. 

– Vi är ett litet bolag med 13 anställda, berättar Yasemin Arhan Modéer, vd för Altitude Meetings, i en intervju med Nyheter24. 

Diskussionen om fyra dagar arbetsvecka är inget nytt för Altitude Meetings. Enligt Yasemin Arhan Modéer har företaget sedan sin start funderat på om de kan jobba på ett annorlunda sätt.

– När diskussionen om fyradagarsvecka nådde Sverige förra året, tyckte vi det var intressant att testa. Det låg inte så långt från det vi tidigare hade både resonerat om och provat, säger Arhan Modéer.

Sedan september 2023 jobbar personalen på företaget med förkortad arbetstid varannan vecka. Ena veckan jobbar de fem dagar, och den andra veckan så behöver de bara jobba fyra dagar.

Att jobba fyra dagar varannan vecka har fungerat bra på Altitude Meetings. Liksom tidigare resultat från studier av 4 day week förbättras arbetsplatsens resultat och arbetstagarna mår bättre.

– Vi får ett bättre resultat, starkare teamkänsla och en stolthet över oss själva och vårt bolag. Vi vet att vi är radikala, eftersom det är få företag som har vågat testa i praktiken, berättar Arhan Modéer.

– Alla omfattas i dag av den extra ledigheten. 

Nya plastkorkarna kritiseras – svaret: "Ska sitta fast!"

Så kan majbrasan hotas av nya lagen – risk för böter

Om fem dagars arbetsvecka: Som "att arbeta på lördagar"

I november kommer Altitude Meetings att prova fyra dagars arbetsvecka på heltid. Om företaget kommer införa permanent fyra dagars vecka efter experimentet återstår att se.

En sak är säker: Altitude Meetings kommer inte gå tillbaka att till att jobba fem dagar i veckan.

– Vi kommer inte att gå tillbaka. Det är omöjligt. Det hade varit som att gå tillbaka till att arbeta på lördagar, bara för att man gjorde det förr, säger Arhan Modéer till Nyheter24 och avslutar: 

– Dessutom måste vi – och alla andra – faktiskt ta in att vi har ett enormt samhällsproblem med utbrändhet som vi alla måste vara en del av lösningen för. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!