Du behöver inte slita loss plastkorken.
Du behöver inte slita loss plastkorken. - Foto: Helena Landstedt/TT & Janerik Henriksson/TT.

Nya plastkorkarna kritiseras – svaret: "Ska sitta fast!"

De nya plastkorkarna som pryder förpackningar innehållandes vätska har mött mycket kritik. Flera användare påpekar att man måste dra loss korken för att kunna sopsortera – nu menar en expert emellertid tvärtom.


Redan under hösten 2023 började olika förpackningar prydas av en ny slags plastkork. Denna plastkork gjorde kunderna tokiga. 

När Nyheter24 frågade användare på Facebook vad de tyckte om de nya korkarna på Arlas mjölkförpackningar var många negativa. 

"Kassa som fan. Jag drar av dom. Svårt få på dom helt ibland så ibland har de läckt i väskan och skit. Fattar de är för att minska plast i naturen och de är väl de enda bra" skrev en användare. 

En del av kritiken handlar också om att mjölkförpackningen, som är i papper, måste separeras från korken som är av plast vid sopsorteringen. Men den nya korken sitter fast. 

"Dåligt. Korken skall slängas i plast och tetran i pappersförpackning. Idiotiskt att korken sitter fast" skrev en kritiker. 

Hård kritik mot Arlas nya mjölkpaket: ”Fruktansvärt”

Kunderna rasar på nya förpackningen till grädde: "Idiotpåfund"

"Sitter den fast så ska den sitta fast". Foto: Janerik Henriksson/TT.

Experten: "Sitter den fast så ska den sitta fast"

Det är inte bara Arlas mjölkpaket som har den nya korken. Korken är en del av ett EU-direktiv som innebär att plastkorkar måste sitta fast på förpackningar med vätska. 

Det som Facebook-användarna inte verkade vara medvetna om är att korken inte alls behövs sorteras separat i sopsorteringen.

– Sitter den fast så ska den sitta fast, säger Emma Hilmersson som är enhetschef på avfallsavdelningen på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad, i en intervju med P4 Göteborg. 

Enligt lagstiftningen ska man inte behöva använda ett verktyg för att få loss en åtsittande plastkork. 

Alltså krävs det inte att man separerar förpackningen med korken när man sopsorterar, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om. 

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

Felix stora förändring – efter 25 år

Plastkorken sorteras senare

Enligt Hilmersson sker separeringen av förpackningen och korken senare i processen. 

– Förpackningarna löses upp, pappret blir till pappersfiber och plasten fångar man in och skickar till en plaståtervinning, säger hon till P4-kanalen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!