De fick ta smällen för da Costa-mordet

Obducenten och allmänläkaren fortsätter att straffas, trots att de friades.


Under sommaren 1984 hittades Catrine da Costa brutalt mördad. Någon hade skurit bort hennes underliv, bröst och anus. Huvudet återfanns aldrig. Fallet väckte stor medial uppmärksamhet i Sverige, men fortfarande har ingen dömts för mordet på den unga prostituerade kvinnan.

Dock har man tidigare misstänkt en obducent och en allmänläkare som skyldiga till brottet.

Obducenten och allmänläkaren

De två männen blev tidigt misstänkta av polis och häktades hösten 1987. Obducenten hade tidigare köpt sex av prostituerade och dessutom låg hans arbetsplats mellan de två platser där da Costas kvarlevor hittades. Polis misstänkte att han styckat kvinnan tillsammans med allmänläkaren.

I mars 1988 dömdes de till mord i tingsrätten, men domen revs upp senare samma månad. Detta då grova rättegångsfel begåtts i samband med utredningen. Läkarna friades, men har stämt staten på ett antal miljoner kronor. Staten menar att anspråken om skadestånd är preskriberade, eftersom alltför lång tid förflutit.

Även om de misstänkta friades tog man ifrån dem deras läkarlegitimationer, eftersom tingsrätten i sina domskäl hävdat att de båda bevisligen styckat kroppen. Männen kunde inte dömas för brott mot griftefriden, då preskribitionstiden för detta brott inträtt. Dessa domskäl låg sedan till grund för Socialstyrelsens beslut att ta ifrån männen deras läkarlegitimationer.

Något som upprört bland annat författaren Jan Guillou, samt kriminologen Leif GW Persson. De hävdar att ett justitiemord begåtts och att man förstört livet för obducenten och allmänläkaren genom att inte ge dem deras läkarlegitimationer tillbaka.

"Till sommaren preskriberas mordet på Catrine da Costa och det enda resultatet av den utredningen var att några inkompetenta utredare lyckades förstöra livet för två helt oskyldiga människor, obducenten och allmänläkaren, som åtminstone hade det gemensamt att ingen av dem ens hade träffat den kvinna som de påstods ha mördat och styckat. Den ende som har anledning att glädjas åt det är den verklige gärningsmannen", skrev GW Persson för tre månader sedan i Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, misstänkt rattfylleri.", skriver polisen på sin hemsida.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.