Cloettas chokladgodis stoppas efter att palmolja förorenats med hälsofarliga ämnen.
Cloettas chokladgodis stoppas efter att palmolja förorenats med hälsofarliga ämnen. - Foto: Stella Pictures & Janerik Henriksson/TT

Cloettas godis innehåller farliga ämnen – här är hela listan

Hundratals ton chokladgodis från tillverkaren Cloetta stoppades från försäljning under tisdagen. Anledningen? Det innehåller palmolja som förorenats med hälsofarliga ämnen. Här är hela listan på alla godissorter som påverkas.


Den svenska godistillverkaren Cloetta har fått flera hundratals ton chokladgodis stoppad från försäljning. Anledningen är att palmolja hittats i flera produkter. 

Palmolja används i tillverkningen och den ska ha varit föreroenad med mineraloljemättade kolväten (MOAH), som kan innebära hälsorisker för både barn och vuxna.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

850 ton godis från Cloetta spårat

För närvarande har man lyckats spåra 850 ton chokladgodis från Cloetta där flera olika produkter är berörda av föroreningen. 

– Vi tog omedelbara försiktighetsåtgärder och stoppade färdiga produkter i vårt lager så fort vi fick information om detta, sa Laura Lindholm, kommunikations- och IR-direktör på Cloetta, till Nyhetsbyrån Siren. 

Godiset ska nu labbtestas för att se om de stoppade produkterna kan säljas igen eller inte. 

I föreläggandet från Miljöförvaltningen i Malmö stad, som Nyheter24 tagit del av, står det att man mottog information från Cloetta om förorenad palmolja den 18 mars 2024.

”Palmoljan omfattas av ett återkallande (RASFF) på grund av den bedöms vara osäker. Eftersom ni använt en del av palmoljan som ingrediens i er tillverkning av konfektyrprodukter beslutade ni omgående att stoppa försäljningen av berörda produkter”, skriver de.

Fler populära godissorter försvinner från Coop

Här är Cloettas produkter som stoppas 

Miljöförvaltningen skriver även i delegationsbeslutet att man i kontakt med Livsmedelsverket bedömt att MOAH i halter mellan 1,4-18,4 milligram per kilo innebär hälsorisker för både vuxna och barn.

Bland produkterna som nu stoppas från försäljning finns allt från Polly, Kexchoklad, Plopp, Lys-Melk och Center.

Sylten som kan bli olaglig – här är hela listan

Foto: Miljöförvaltningen Malmö stad

Ica, Coop och Axfoods hårdare tag – för att stoppa stölderna

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!