En bläckfisk i studien har fått en sensor fastlimmad. Pressbild.
En bläckfisk i studien har fått en sensor fastlimmad. Pressbild. - Foto: Aran Mooney, Woods Hole Oceanographic Institution

Nytt lim fäster på slemmiga havsdjur

Amerikanska forskare har tagit fram ett nytt lim som kan fästas vid slemmiga havsdjur som maneter och bläckfiskar.


Sugkoppar och krokar har hittills varit de vanligaste metoderna för forskare att kunna sätta fast sensorer på havslevande djur, för att exempelvis kunna följa hur de rör sig i världshaven.

För känsliga djur som bläckfiskar och maneter fungerar metoden dåligt, men ett nytt gelbaserat lim som amerikanska forskare vid MIT och WHOI tagit fram väcker hopp.

Att kunna följa bläckfiskar ser marinbiologen Leon Green vid Göteborgs universitet som en stor vinst.

— Det är en otroligt understuderad djurgrupp, de är dessutom ekologiskt viktiga för de är väldigt talrika i haven. Att kunna studera dem i högre utsträckning tror jag är något som folk kommer att utnyttja den här metoden för, säger han till Vetenskapsradion.

Limmet fäster på under 20 sekunder genom att skapa en stark kemisk och fysisk koppling till havsdjurets vävnad, och följer kroppens rörelser. Limmet har testats på bläckfisk, rockor, flundra och hummer, dels i saltvattenbassänger, dels skarpt utanför Azorerna. Sensorerna som fästes satt fast i uppemot tre dagar, och verkar inte skada djuren.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!