Alingsås kommunen har lex Sarah- och lex Maria-anmält sig själv efter ett 'allvarligt missförhållande'. Arkivbild.
Alingsås kommunen har lex Sarah- och lex Maria-anmält sig själv efter ett 'allvarligt missförhållande'. Arkivbild. - Foto: Stina Stjernkvist/TT

19 700 avvikelserapporter försvann i Alingsås

När vård- och omsorgsförvaltningen i Alingsås skulle byta datasystem upptäcktes över 19 700 ohanterade anmälningar om avvikelser. Nu har kommunen lex Sarah- och lex Maria-anmält sig själv, skriver Dagens Nyheter.


Anmälningarna handlar om allt från felaktig läkemedelshantering till uteblivna besök av hemtjänsten och härrör från 2013 fram till november 2023.

Enligt Sara Brodin, administrativ chef på vård- och omsorgsförvaltningen i kommunen, är en stor mängd av ärendena påbörjade men inte slutförda. I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver kommunen att det handlar om ett ”allvarligt missförhållande”.

Totalt får förvaltningen runt 7 000 avvikelser som inkluderar synpunkter och klagomål varje år, men ingen tycks ha reagerat på att så många som närmare 20 000 ärenden aldrig slutförts under de senaste tio åren.

Den 1 december förra året infördes ett nytt verksamhetssystem i kommunen som hanterar avvikelseanmälningar på ett mer proaktivt sätt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!