InsightMe gjorde en undersökning mellan den 15 och 19 maj 2024 för att ta reda om svenskar vet hur man förvarar en öppnad ketschupflaska.
Den 5 juni är det internationella ketchupdagen, en dag där man firar ketchup och dess historia.
Från början kommer ordet ketchup ifrån det kinesiska ordet “kê-tsiap”, som är en kinesisk sås med bland annat fermenterad fisk, skriver National Geographic.
I och med ketchupdagen har Heinz gjort en undersökning, för att ta reda på om svenskar faktiskt vet hur man förvarar öppnade ketchupflaskor.
Resultatet av undersökningen blev ganska chockerande, då det visade sig att flera som medverkade i undersökningen inte visste var man förvarar en öppnad ketchupflaska, vilket även tidningen Café skrivit om.
MISSA INTE:
Nästan alla som medverkade i undersökningen och var mellan 45 och 54 visste hur en öppnad ketchupflaska bör förvaras.
Undersökningen visade även att människor bosatta i Malmö hade bättre koll på hur man förvarar sin ketchup jämfört med människor från Göteborg. I Malmö visste 95 procent hur man förvarade en öppnad ketchupflaska medan bara 91 procent av göteborgarna visste det.
I Stockholm var flest personer ute och cyklade och bara 89 procent av testdeltagare visste var en öppnad ketchupflaska skulle förvaras.
Så var ska en öppnad ketchupflaska egentligen förvaras? Det svarar Sofie Zeffer från Heinz på.
“Som oöppnad håller Heinz tomatketchup bra i skafferiet eftersom den har en naturlig syrahalt och många av ingredienserna fungerar som naturliga konserveringsmedel. Men när ketchupen har öppnats så kan smaken påverkas av hur den förvaras – att förvara ketchupen i kylen är därför det bästa sättet att behålla den goda smaken.”, säger hon vilket även tidningen Café skrivit om.
Så att förvara sin ketchupflaska i skafferiet, som flera gör, är alltså helt fel.
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera eller svara på andra kommentarer.