Om du ska resa utomlands under semestern riskerar du att fastna i tullen.
Om du ska resa utomlands under semestern riskerar du att fastna i tullen. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT & Henrik Montgomery/TT

Tullens varning: Då riskerar du böter eller fängelse

Varje år genomför svenskarna miljontals resor utomlands. Inför semestern har nu myndigheterna Tullverket och Läkemedelsverket gått ut med en gemensam varning till resenärerna.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

I semestertider är det inte ovanligt att många svenskar väljer att resa iväg för att få lite miljöombyte och unna sig lite extra lyx i vardagen.

Att det är populärt att resa är dock inget nytt. Enligt Europeiska ERV genomförde svenska folket 9,6 miljoner resor till utlandet 2023, vilket då var en ökning med 1,4 miljoner resor jämfört med året dessförinnan.

MISSA INTE: Tullen ska få använda våld i fler lägen

Då kan du fastna i tullen under semestern

De som ska bege sig utomlands i sommar kan dock få en tråkig inledning på semestern. Tullverket har i samråd med Läkemedelsverket nu gått ut med en varning till en viss grupp av individer, nämligen de som reser med medtagen medicin nedpackad i väskan.

Många riskerar nämligen att fastna i tullen för att de tagit med sig medicin, även om det är tillåtet. Anledningen är att du som resenär måste följa lagar och regler i det land du reser till när det kommer till införsel och utförsel av receptbelagt läkemedel.

Eva-Lena Bergens är utredare vid Läkemedelsverket. I ett pressmeddelande säger hon att ett vanligt misstag många gör, som riskerar att göra att man fastnar i tullen, är att man bär någon annans medicin.

– Oavsett om du ska resa in i Sverige eller till annat land, så ska du alltid kunna visa att den receptbelagda medicinen är din. Du kan till exempel visa upp ett recept, apoteksetikett med ditt namn eller läkarintyg. Det är inte tillåtet för dig att ta med medicin till någon annan.

LÄS MER: Stoppades med 1 600 liter öl i bilen: ”Fest varannan vecka”

Om du bär på receptbelagda läkemedel när du reser så riskerar du att fastna i tullen. Bilden är en genrebild. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Det ska du ha koll på i tullen

Utöver att du har rätt dokument med dig till din medicin är det även viktigt att du har koll på vad som gäller dit du reser.

– Många länder, även inom EU, har egna regler för införsel av läkemedel. Inför din resa kan det därför vara en bra idé att kontakta relevanta myndigheter i det land du ska resa till. Särskilt om du ska vara borta länge eller ta med narkotikaklassade läkemedel, säger Bergens.

Om du tar med dig receptbelagd medicin som inte är din, är belagd med restriktioner eller som inte deklareras så kan du riskera böter, eller i värsta fall fängelse. 

Avslutningsvis lyfter myndigheterna att för en så smidig och snabb tullvistelse som möjligt bör du behålla medicinen i dess originalförpackningar.

MISSA INTE: Tullens vidriga upptäckt – fick ringa "Skansen-Jonas"

Foto: Pontus Lundahl/TT

MISSA INTE: Amfetaminolja värd 32 miljoner kronor hittad i ölflaskor

/
/
/
/
/