Myggforskaren Anders Lindström från Statens veterinärmedicinska anstalt är Sveriges främste myggexpert. Han avfärdar metoden att odla växter för att hålla myggen borta. Arkivbild.
Myggforskaren Anders Lindström från Statens veterinärmedicinska anstalt är Sveriges främste myggexpert. Han avfärdar metoden att odla växter för att hålla myggen borta. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Expert sågar metod mot mygg

Att odla växter som sägs mota bort myggen är inte den bästa idén. Har man otur kan man faktiskt locka dem till sig i stället, säger Sveriges främste myggexpert Anders Lindström.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Sommar är en fröjd för de allra flesta svenskar men för många finns samtidigt ett irriterande störningsmoment – myggen. Så här års sprids också en hel del tips om hur man kan bli av med plågan och de skiftar från olika husmorstips till prylar av varierande slag.

Ett av de mer utbredda tipsen är att odla växter som doftar mycket, som citronmeliss, lavendel, mynta, basilika och tagetes. Placeras de vid dörrar, fönster och uteplatser är tanken med det här tipset att den starka lukten hjälper till att hålla myggor borta.

Sveriges främste myggexpert Anders Lindström, som är myggforskare vid statens veterinärmedicinska anstalt, slår hål på växtmetoden och säger att den faktiskt kan vara kontraproduktiv.

— Myggor vill ju också ha kolhydraterna i nektarn som finns i växterna och har man otur kan man locka dem till sig i stället.

Anders Lindström känner inte till några vetenskapliga studier som stöder tesen att plantor i sig, eller doften av dem, ska mota bort myggor. Men innehållet i olika växter kan faktiskt hjälpa mot myggen.

— I pelargoner till exempel finns det ett 30-tal aromatiska oljor som med varierande framgång kan hålla myggor borta.

— Men då måste man extrahera dem ur växterna och sedan applicera de här oljorna på huden på något sätt. Men att bara plantera växterna finns det inget vetenskapligt stöd för.

Av de cirka 2 500 myggarter som finns i Sverige är endast ett trettiotal blodsugare.
TT