En vanlig fråga som brukar ställas på arbetsintervjuer kommer att förbjudas.
En vanlig fråga som brukar ställas på arbetsintervjuer kommer att förbjudas. - Foto: Anders Wiklund/TT & Henrik Montgomery/TT.

Vanliga frågan på arbetsintervjun förbjuds

En av de vanligaste frågorna på arbetsintervjuer kommer att förbjudas, efter ett nytt direktiv från EU. Anledningen? Man vill minska risken för lönediskriminering.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De allra flesta är nervösa inför arbetsintervjuer och det är inte alltid lätt att i ett pressat sammanhang berätta samt lyfta fram sina bästa egenskaper. Frågor som "Varför ska vi anställa just dig?" och "Vilken roll har du i en grupp?" har inte alltid helt självklara svar. 

En fråga som dock har det är "Vad tjänar du i dag?".

MISSA INTE: Tjänstepensionen kan ändras 2025 – här är förlorarna

EU: Denna frågan kommer att förbjudas på arbetsintervjuer

Frågan är inte alltid den roligaste att få då den kan komma att avgöra vad din framtida lön kommer att bli. Den kommer dock att förbjudas, efter ett nytt direktiv från EU. Detta var Dagens Nyheter först att rapportera om. 

Anledningen är att EU vill minska lönegapet mellan män och kvinnor. I dag tjänar kvinnor i EU i genomsnitt 13 procent lägre än män och som följd får män också mer i pension. 2018 var gapet mellan kvinnors och mäns pension på 30 procent. 

LÄS MER: Sugen på lediga dagar med full lön? Då kan det bli verklighet

Frågan som kommer att förbjudas juni 2026

Direktivet kallas för EU:s lönetransparensdirektiv och ska vara genomfört i alla EU-länder senast juni 2026. Att frågan "Vad tjänar du i dag?" försvinner från arbetsintervjuer är dock långt ifrån det enda som kommer att ändras. 

Arbetsgivare kommer att behöva informera arbetssökande om ingångslönen eller löneskalan för den lediga tjänsten redan innan personen blir anställd, antingen i annonsen eller strax före arbetsintervjun. På så sätt minskar risken för lönediskriminering, menar EU. 

– Du ska få veta lönespannet redan innan du löneförhandlar så att du inte hamnar i sämre sits. I praktiken kommer arbetsgivare behöva anpassa sig på flera sätt i början av rekryteringsprocessen, säger Erik Adell Hellström, kansliråd på Arbetsmarknadsdepartementet, till DN

LÄS MER: Det här MÅSTE du göra innan ditt lönesamtal: "Viktigt"

Arbetsgivare kan bli skyldiga att betala ersättningslön

Det kommer också att bli förbjudet för arbetsgivare att inte tillåta sina arbetstagare att prata om varandras löner. I dag kan arbetsgivare göra det genom exempelvis sekretessavtal. 

Företag med fler än 100 anställda kommer att bli skyldiga att årligen rapportera löneskillnaderna mellan kvinnor och män i sin organisation till aktuell myndighet, som i Sverige kan komma att bli Diskrimineringsombudsmannen. 

Går skillnaden inte att motivera med exempelvis skillnad i arbetsuppgifter eller arbetstider kommer arbetsgivarna bli skyldiga att ersätta den som blivit diskriminerad. 

MISSA INTE: Så gör du avdrag på 150 000 kronor med nya lagen

Med direktivet vill EU belysa den lönediskriminering som ofta är oavsiktlig, och öka arbetstagarnas medvetenhet om arbetsplatsen lön för kvinnor samt män. 

Det svenska Arbetsmarknadsdepartementet väntar just nu på en remiss från en statlig utredning för att sedan anpassa EU-direktivet för svensk lag. 

Se hela direktivet på det Europeiska rådet och Europeiska unionens rådets hemsida.