Den 1 juli 2024 ändrades lagen för rut- och rotavdrag.
Den 1 juli 2024 ändrades lagen för rut- och rotavdrag. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Henrik Montgomery/TT

Så gör du avdrag på 150 000 kronor med nya lagen

Varje år brukar nya lagar och regler se dagens ljus, så även 2024. Nyligen ändrades lagen för hur stora avdrag du kan göra för vissa tjänster du köper. Och det visar sig att du numera kan spara in en hel del pengar – men under en begränsad tid.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Som brukligt instiftas nya lagar och regler varje år, så även 2024. Den 1 juli i år instiftades nio nya lagar i Sverige. Då allt från att mor- och farföräldrar kan ta ut föräldraledighet till att plastkorkar numera måste sitta fast på förpackningar.

LÄS MER: Här är 9 nya lagar som börjar gälla 1 juli

Skatteavdraget du nu kan göra på grön energi

En annan förändring som nu skett, och som kan spara en del slantar för vissa, är det faktum att Skatteverket backat gällande skatteavdrag för grön energi.

Tidigare var det inte möjligt att göra avdrag för batterier som inte bara används för lagring av egenproducerad el.

Nu är det istället alltså fullt möjligt för dig att använda grön lagrad el i batterier för andra funktioner också.

LÄS MER: Nu kan fler få upp till 50 000 i skatteavdrag – det här krävs

Så gör du rot-avdrag

En ny lagändring har trätt i kraft som förändrar förutsättningar gällande rut och rot-avdrag.

Om du anlitar ett företag för att utföra reparation och underhåll, ombyggnation eller annat så kan du använda dig av rot-avdraget. 

Men hur fungerar det egentligen och hur gör du själva avdraget? I en intervju med Nyheter24 förtydligar Swedbanks privatekonom Arturo Arques just det.

– När du anlitar ett företag för rotarbete kan du få skattereduktion, så kallat rot-avdrag, för delar av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rot-avdrag, säger han och tillägger:

– Företaget får dra av högst 30 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rot-avdrag åt dig.

MISSA INTE: Svenska pensionärer har felaktigt fått 114 miljoner kronor

Arturo Arques är privatekonom hos Swedbank. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Så gör du rut-avdrag

Skulle du istället anlita ett företag för att utföra barnpassning, tvätt, inredning eller exempelvis trädgårdsarbete kan du istället nyttja rut-avdraget.

Skillnaden är dock att företaget får dra av mer jämfört med när det gäller rot-avdrag.

– Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rut-avdrag. Företaget får dra av högst 50 procent av arbetskostnaden på fakturan. Material och övriga kostnader, såsom resekostnader, i samband med arbetet ger inte rätt till avdrag. Det är företaget som ansöker om rut-avdrag åt dig. Här kan du läsa om hur rut-avdraget fungerar, säger Arques till Nyheter24.

MISSA INTE: Fått sms från den här avsändaren? Nu varnar BankID

Ny lagändringen – om än tillfällig

Den nya lagändringen som trädde i kraft den 1 juli 2024 gäller tillfälligt höjt tak för rot-avdraget, för att på så sätt stimulera byggbranschen, ökade löner och förhoppningsvis erbjuda fler arbetstillfällen.

”Om ökad efterfrågan på rotarbete sker i en ekonomisk miljö där efterfrågan på övriga bygg- och anläggningsarbeten är hög är risken större att den ökade efterfrågan leder till ökade löner i branschen i stället för fler sysselsatta. Efterfrågan på byggarbeten bedöms dock vara relativt låg 2024. Särskilt bostadsinvesteringarna har fallit tydligt det senaste året och förväntas fortsatt minska 2023 och 2024”, skrev regeringen i remissen som skickades till lagrådet inför godkännandet. 

Dock är förändringen tillfällig och gäller till 31 december 2024.

Så fungerar nya rut och rot-avdraget

I en intervju med Nyheter24 förklarar Skatteverkets skattejurist Pia Blank Thörnroos hur förändringen ser ut och hur du som privatperson kan nyttja den. Hon betonar då att den tillfälliga lagändringen inte bara omfattar rot-avdraget.

– Det är inte bara det, utan rot-avdraget delades upp i två potter. Som det varit nu kan du få max 75 000 i skattereduktion, men då ingår både rut och rot-tjänster. Av de 75 000 fick max 50 000 vara byggtjänster innan, säger hon och förklarar vidare: 

– Politikerna ville stimulera byggsektorn utan att störa städsektorn och gjorde då en egen påse pengar för rot-tjänster, där man får max 75 000 under andra halvan 2024 och max 75 000 för rut-tjänster.

MISSA INTE: 30 000 mer i allmän pension per år – här är sparjättens förslag

Pia Blank Thörnroos är skattejurist hos Skatteverket. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så kan du göra avdrag på upp till 150 000

Med andra ord kan du alltså söka maximalt avdrag för både rut och rot, men då finns det också vissa förbehåll.

– Man kan alltså söka båda avdragen men om du söker maximalt för båda, totalt 150 000 kronor, behöver du ha en inkomst över 58 000 kronor i månaden. Ska du bara ha 75 000 i skattereduktion behöver du ha en inkomst på omkring 42-43 000 i månaden, säger Blank Thörnroos.

Dock är det viktigt att ha i åtanke att avdraget räknas på den slutliga skatten i din deklaration. Och då finns det andra saker som prioriteras före rut och rot-avdragen.

– Det är viktigt att tänka på att detta är en skattereduktion som räknas av på slutliga skatten. Men det som går före i skattedeklarationen är ränteavdragen. Så har du stora ränteavdrag så kan det ”stjäla” utrymme för rut och rot-avdrag. Om ränteavdragen är så stora att de tar upp utrymmet du har rätt till, och du ändå behöver göra avdrag för rut eller rot, så krävs det en högre inkomst för att öka reduktionen och utrymmet i deklaration. Det är få som inte har några ränteavdrag, säger hon till Nyheter24.

För att kunna nyttja den nya lagändringen gällande rut och rot-avdraget så krävs det att tjänsterna är utförda och betalda under den andra halvan av 2024, varken tidigare eller senare.

LÄS MER: 285 000 svenskar har rätt till okänt bidrag – är du en av dem?

/