Att ha picknick hör sommaren till. Många tycker att det är lite extra härligt att äta och dricka något gott på en picknick-filt på trevlig plats.
Men det finns flera risker med att ta med sig mat ut på tur, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.
Hon besökte TV4:s flaggskepp Nyhetsmorgon under lördagen för att berätta om vilken mat som passar att ta med sig på picknicken och vilken mat som bör stanna hemma – då den riskerar att göra dig sjuk.
Picknick-mat blir snabbt dålig
Picknick-mat består ofta av enkel plockmat. Så som bröd, grönsaker, kalla röror eller varför inte potatissallad och kallskuret?
Men Danielsson-Tham menar att det kan vara klokt att köpa färdigförpackad mat istället för att förbereda den själv. Annars finns det risk att bakterien från våra händer får fäste i maten. Då är framförallt bakterien stafylokocker som är extra farlig.
– Stafylokocker, givetvis. Som behöver bara tre timmar på sig, runt 20 till 25 grader, när de kommer ner i någonting som de älskar. Vad älskar de då? Jo, det är sånna här röror, det är rostbiff, och då har man ju hanterat det här med händerna, säger hon i programmet.
Hon fortsätter:
– Ett matförgiftnings-gift som gör att man kräks fruktansvärt mycket, oftast redan under picknicken.

MISSA INTE:
Maten som passar bra i picknick-korgen
Så vilken mat passar att ta med sig på picknicken?
Professorn rekommenderar att man tar med sig oöppnade förpackningar och håller maten kall i en kylväska med kylklampar. Det är även ett bra val att ta med sig livsmedel med skal, eftersom skalet även slängs, exempelvis banan eller ägg.
– Oöppnade, för då är de ju garanterat okej från tillverkaren och man har inte stoppat i sina äckliga handbakterier. Så även den rivna osten rekommenderar jag att man köper färdig för en gång skull.
Här är några livsmedel som passar bra till picknicken:
- Hårdstekt köttfärs som kyl direkt
- Hårdkokt ägg med skalet kvar
- Banan
- Konserver
- Oöppnade burkar
MISSA INTE: