- Foto: Skärmavbild/Instagram/Nyhetsmorgon & Martina Holmberg / TT

Picknick-maten som kan göra dig magsjuk: "Kräks fruktansvärt"

Att ha picknick hör sommaren till. Men vissa livsmedel bör stanna hemma, eftersom de kan göra dig riktigt sjuk.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att ha picknick hör sommaren till. Många tycker att det är lite extra härligt att äta och dricka något gott på en picknick-filt på trevlig plats.

Men det finns flera risker med att ta med sig mat ut på tur, menar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.

Hon besökte TV4:s flaggskepp Nyhetsmorgon under lördagen för att berätta om vilken mat som passar att ta med sig på picknicken och vilken mat som bör stanna hemma – då den riskerar att göra dig sjuk.

Picknick-mat blir snabbt dålig 

Picknick-mat består ofta av enkel plockmat. Så som bröd, grönsaker, kalla röror eller varför inte potatissallad och kallskuret? 

Men Danielsson-Tham menar att det kan vara klokt att köpa färdigförpackad mat istället för att förbereda den själv. Annars finns det risk att bakterien från våra händer får fäste i maten. Då är framförallt bakterien stafylokocker som är extra farlig.

– Stafylokocker, givetvis. Som behöver bara tre timmar på sig, runt 20 till 25 grader, när de kommer ner i någonting som de älskar. Vad älskar de då? Jo, det är sånna här röror, det är rostbiff, och då har man ju hanterat det här med händerna, säger hon i programmet.

Hon fortsätter:

– Ett matförgiftnings-gift som gör att man kräks fruktansvärt mycket, oftast redan under picknicken.

Professorn Marie-Louise Danielsson-Tham gästar Nyhetsmorgon. Foto: Skärmavbild/TV4

MISSA INTE: 

Tommy Myllymäki: Här är misstaget svenskar gör vid grillning

Därför ska du undvika mat i konservburkar

Maten som passar bra i picknick-korgen

Så vilken mat passar att ta med sig på picknicken? 

Professorn rekommenderar att man tar med sig oöppnade förpackningar och håller maten kall i en kylväska med kylklampar. Det är även ett bra val att ta med sig livsmedel med skal, eftersom skalet även slängs, exempelvis banan eller ägg.

– Oöppnade, för då är de ju garanterat okej från tillverkaren och man har inte stoppat i sina äckliga handbakterier. Så även den rivna osten rekommenderar jag att man köper färdig för en gång skull. 

Här är några livsmedel som passar bra till picknicken:

  • Hårdstekt köttfärs som kyl direkt 
  • Hårdkokt ägg med skalet kvar 
  • Banan 
  • Konserver
  • Oöppnade burkar 

MISSA INTE: 

Edward Bloms kritik mot svenskarnas grillvanor: “Misstag”

Ny lag föreslås – påverkar restauranggäster

Mat
/
stats