Konservburkar släpper ifrån sig ett giftigt ämne vid namn bisfenol a.
Konservburkar släpper ifrån sig ett giftigt ämne vid namn bisfenol a. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Christine Olsson/TT.

Därför ska du undvika mat i konservburkar

Konservburkar släpper ifrån sig ett ämne som är giftigt. Exakt hur giftigt har man tidigare inte vetat, men att den bidrar till en ökad risk för en mängd olika sjukdomar.


Efter att Råd och rön presenterade ett test av olika krossade tomater har ett giftigt ämne kommit på tapeten – bisfenol A. Flera olika varumärkens krossade tomater blev underkända på grund av den höga halten av ämnet. 

Vad är då bisfenol A? Trots att ämnet kan påverka immunförsvaret negativt finns det i en mängd olika produkter så som elektronisk utrustning, leksaker, möbler, papper och kartong och framför allt konservburkar. Bisfenol a kan även påverka reproduktionen, utvecklingen hos barn och ge leverskador.

Här är maten du ska ha hemma vid kris eller krig

Ökar risken för autoimmuna sjukdomar

Det är sedan tidigare otillåtet att använda belägringar som släpper ifrån sig ämnet i matförpackningar avsedda för barn under tre år. Men giftet påverkar inte bara barn.

– Om man får i sig tillräckligt mycket bisfenol A under många år skulle det enligt den teorin kunna öka risken för autoimmuna sjukdomar, säger toxikologen Sabina Litens Karlsson till Råd och rön. 

Några exempel på autoimmuna sjukdomar är multipel skleros, ledgångsreumatism och psoriasis.

Därför ska du ALLTID förvara dina tomater upp och ner

Resultatet: Det räcker med några gram

Råd och rön fann att alla konservburkar med krossade tomater förutom en innehöll en så stor mängd bisfenol a att det skulle räcka med att bara få i sig några gram av produkten för att mer än vad den europeiska livsmedelsmyndigheten Efta rekommenderar.

Källa: Råd och rön, Livsmedelsverket. 

Konservburkar innehåller höga halter av bisfenol a. Foto: Leif R Jansson/TT.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Mästarna på vegosubstitut – här är vinnarna och förlorarna

Här är matbutikerna som har billigast mat – de toppar listan

Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!