Hemliga knepet kan rädda dina sena hösttomater.
Hemliga knepet kan rädda dina sena hösttomater. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hemliga knepet som gör dina tomater ännu godare

Nu börjar kylan smyga sig på. Har du då omogna tomater så kan du fortfarande rädda dem. Och få dem att smaka ännu godare.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När höstens frost börjar närma sig kan det vara svårt att få tomaterna att mogna ute i trädgården. Tony Johansson, Trädgårdsprofil, har avslöjat ett enkelt, men effektivt knep som kan hjälpa dina tomater att mogna till dig och få de att smaka ännu bättre. 

Han menar att när det blir kyligare temperaturer är det dags att plocka in dem. Att tomaterna inte är helt mogna spelar ingen roll. De fortsätter nämligen att mogna inomhus. 

– De eftermognar om de får bli klara storleksmässigt på plantan. Man kan lägga dem lite luftigt, och man kan väl lägga dem i fönstret, säger Tony Johansson till P4 Sjuhärad.

LÄS MER:Så vet du att dina tomatplantor är förgiftade

Så räddar du hösttomaterna 

Enligt trädgårdsexperten Tony Johansson kan äpplen vara nyckeln till dina tomatdrömmar. Hemligheten ligger i att äpplen, och andra övermogna frukter, avger en gas som kallas etylen. Denna gas påskyndar mognaden hos omgivande frukter, inklusive dina tomater.

– Ta äpplen och sånt där som är lite övermogna. Man lägger dem i botten på krukan liksom, de avger sådana här gaser som gör att tomaterna mognar lite snabbare, säger han till radiokanalen.

LÄS MER: Därför ska du vattna tomaterna med urin: "Utan tvekan"

Riskerar att mögla

Om tomaterna lämnas kvar utomhus för länge när temperaturen börjar sjunka ökar risken för att de börjar mögla, särskilt när frosten närmar sig.

Kylan kan snabbt påverka tomaternas kvalitet och göra dem mer mottagliga för skador och mögel. För att undvika detta rekommenderar trädgårdsexperten Tony Johansson att man inte väntar för länge med att plocka av dem, även om de fortfarande är gröna. 

Genom att skörda tomaterna i god tid kan du låta dem eftermogna inomhus under kontrollerade förhållanden. Vilket inte bara säkerställer att de blir röda och mogna, utan också att de behåller sin smak och textur.

– Det är ju så när säsongen tar slut så börjar ju nedbrytarna komma mer och mer. Det blir fuktigt, även i växthus, säger han till kanalen.

LÄS MER. 

Därför ska du ALLTID förvara dina tomater upp och ner

Från och med nu kommer du alltid att skära tomater så här

Mat
/
stats