Här får du veta varför du borde ha dina tomater upp och ner.
Här får du veta varför du borde ha dina tomater upp och ner. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Därför ska du ALLTID förvara dina tomater upp och ner

Tomater har tyvärr en tendens att fort ruttna och bli mosiga. Forskning visar även att tomater på bara tre dagar tappar emot sju procent vätska. Här är knepet för att hålla dem färska och saftiga längre.


Tomater är goda att äta både i sallader, på smörgåsen, eller i en mustig tomatsås. Men de har tyvärr en tendens att bara hålla sig färska i några dagar.

När man köpt hem sina tomater ska man inte vänta alltför länge innan man äter dem. Annars riskerar de att bli mosiga och kan smaka ruttet om man har otur.

5 rätter att laga i ditt våffeljärn – snabbare smidigare och minst lika gott

Så håller du tomaterna färska längre

Men det finns faktiskt ett knep som håller tomaterna färska och ätbara längre.

Knepet är att förvara tomaterna “upp och ner”. Där tomaterna växt och kvisten suttit bildas ett litet grönt öga. Om man placerar denna sida neråt kommer tomaterna att hålla sig färska längre, skriver bland annat Huffington Post.

Lidls tips får kunderna att rasa: "Jättedumt och oansvarigt"

Därför ska du förvara dina tomater upp och ner

Anledningen är att toppen av tomaten ruttnar sist. Om man har det gröna ögat nedåt håller sig tomaterna saftigare och ätbara längre.

Enligt en studie från Cook's Illustrated, som Allas tagit del av, kan man se hur tomater som förvaras med gröna ögat uppåt tappar upp emot sju procent vätska efter tre dagar. Har man däremot tomaterna upp och ned förlorar dem bara en till två procent vätska på samma tid.

Äckliga upptäckten i Coop-butiken: ”Inget man vill se bland matvarorna”

Svartmögel och dåligt tillagad mat på restaurang i Malmö: "Risk för..."

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!