- Foto: Martina Holmberg / TT & Christine Olsson/TT

Gör du det här på Systembolaget? Då kan ditt köp nekas

För att minska alkoholkonsumtionen i Sverige råder det stränga regler när du ska handla på Systembolaget. Det innebär även att personalen kan neka ditt köp.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Systembolaget grundades för snart 70 år sedan, närmare bestämt 1955, och är den enda butikskedjan i Sverige som får sälja alkohol som är starkare än 3,5 procent.

En av Systembolagets hörnstenar är att arbeta för att minska alkoholkonsumtionen bland svenskarna och därför har de aldrig rea eller rabatt på sina varor. Samt att de håller stängt söndagar och vid högtider.

Man handlar på Systembolaget. Foto: isabell Höjman/TT

MISSA INTE: Det här visste du inte att du kan köpa på Systembolaget 

Då måste personalen neka köpet

Som en del av detta arbete kan personalen neka personer att köpa alkohol. Nyheter24 har pratat med Jannyke Juhnell-Bengtsson, butikschef på en Systembolaget-butik i Stockholm, som berättar att det finns tre tillfällen när de måste neka en kund till att köpa alkohol. Dessa är: 

  • Om kunden antas ha skäl till att langa alkoholen vidare. 
  • Om kunden är märkbart påverkad av alkohol eller något annat berusningsmedel. 
  • Om kunden inte kan uppvisa att den är 20 år eller äldre.

– Så det är de tillfällen som vi måste neka. Det är alkohollagen som ligger längst bak och så har vi även våra interna riktlinjer som ska hjälpa oss, säger Jannyke Juhnell-Bengtsson.

MISSA INTE: Systembolaget: Så mäter vi om du är för berusad för att handla

Tecken som personalen håller koll på

Det kan vara svårt att veta om en person har som avsikt att langa alkoholen vidare till någon som inte bör ha den. Därför håller personalen på Systembolaget utkik efter vissa tecken som kan tyda på detta.

– Langning handlar antingen om att någon som är märkbart påverkad inte ska få varorna eller om vi misstänker att de ska hamna och konsumeras av människor som inte har fyllt 20 år, så det är de två kategorierna, säger hon.

Den första kategorin kan egentligen vara vem som helst men den senare förekommer oftare bland yngre personer som misstänkts köpa ut till sina vänner.

– Det mest uppenbara är om någon lämnar över kontanter till någon annan eller swishar när man står i kön och så, den är ju väldigt uppenbar, säger hon och fortsätter:

– Men det kan även vara så att flera är inblandade i köpet och då brukar jag ställa frågan när de kommer fram "ska alla vara med och njuta av de här varorna?" eller "hur ska konsumtionssituationen se ut?". Det är viktigt här att man gör det av omtänksamhet och inte misstänksamhet, det är en av de viktigaste sakerna vi har och det är därför vi finns till.

MISSA INTE:

Därför är det 20 på Systembolaget och 18 på krogen 

Då får du ALDRIG handla på Systembolaget – regeln många missar

stats