I en 7 000 kvadratmeter stor fabrik i Tyresö utanför Stockholm tillverkas Annas pepparkakor – en riktig julklassiker i många svenska hushåll.
Fabriken får hela närområdet att lukta pepparkakor, och är jobb till 60 personer: 30 i fabriken, 10 på kontoret och 20 i produktionen.
Så görs Annas pepparkakor - steg för steg
Annas pepparkakor görs i fyra produktionslinjer, och varje linje kan tillverka omkring 2 000 pepparkakor per minut, rapporterar Mitti.
Så här går tillverkningen till:
- Degarna görs i satser som väger 400 kilo styck.
- Degen vispas upp med lite vatten och kavlas ut.
- Kakorna stansas ut i den klassiska blomformen.
- Kakorna gräddas i 5-6 minuter i en avlång ugn. Sedan kyls de ner och genomgår en färgkontroll så ingen pepparkaka är bränd.

Hemligheten bakom Annas pepparkakor – vd:n avslöjar
Så, vad är då hemligheten till Annas klassiska, och ack så älskade pepparkakor?
Enligt vd:n Pelle Karlsson finns det en utmärkande framgångsfaktor: att degen får vila.
I uppåt tio timmar låter man degen vara innan tillverkningen fortsätter och den vispas upp med vatten.
För att det här ska gå ihop rent logistiskt har man löst det så att kvällspersonalen gör den deg som morgonpersonalen ska grädda, och vice versa. Produktionsbanden rullar dygnet runt, annars hinner man inte tillverka tillräckligt många pepparkakor till jul.
– Vi är kända över hela världen och det tror jag beror mycket på att pepparkakorna bakas på liknande sätt som de görs hemma, säger Karlsson till Mitti.
LÄS MER: