Den svenska nagelvårdsbranschen har efter granskning av flera myndigheter visat sig ha extrema brister i sin arbetsmiljö, samtidigt som de brutit mot både lagar och regler.
Myndighetsgemensam insats
Innan årsskiftet genomfördes en myndighetsgemensam kontroll av nagelsalonger i flera av landets län. Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Jämställdhetsmyndigheten och Polisen deltog i kontrollinsatsen. Totalt besöktes 80 stycken nagelsalonger, varav drygt hälften av salongerna hade betydande brister. Inspektörerna upptäckte allvarliga arbetsmiljörisker, bland annat dålig ventilation, långa arbetsdagar och avsaknad av tjänstbarhetsintyg för arbete med farliga kemikalier som kräver läkarintyg.
– Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att arbetsmiljön är hälsosam. Ingen ska behöva riskera sin hälsa på jobbet, säger Arne Alfredsson, chef för myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet på Arbetsmiljöverket enligt TT.

Organiserad brottslighet
I kontrollen upptäcktes även organiserad brottslighet och ett fall av människoexploatering.
– I flera fall ser vi kopplingar till organiserad brottslighet. Dessa aktörer utnyttjar sårbara individer och tjänar stora pengar på brottslighet i arbetslivet. Genom samverkan kan vi effektivt sätta stopp för detta, säger Per Wadhed, chef för sekretariatet för myndighetssamverkan vid Polisen enligt TT.
“Som kund bär du också ett ansvar”
Nyheter24 har pratat med Sara Svensson, Arbetsmiljöverkets samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet i Stockholm. Svensson är inte förvånad över resultaten av kontrollerna och anser att kunder också bär ett ansvar i stituationen.
– Det är ett känt fenomen och vi kan motarbeta problemet med myndighetsverktyg, men som kund måste man också vara aktiv och göra rätt för sig, säger Svensson och fortsätter:
– Människor vill ha det så billigt som möjligt, man är sig själv närmast många gånger. Men som kund bär du också ett ansvar. Det är ren arbetsplatskriminalitet där människor utnyttjas.

Det kan du som kund göra
För att minska risken som kund att bidra till fortsatt brottslighet och hemska arbetsförhållanden kan du enligt Svensson ha koll på följande:
- Priset. Ligger priset för nya naglar runt 300-400 kronor bör du vara uppmärksam. Antagligen har de anställda inte särskilt bra betalt när priset ligger så pass lågt. Svensson har svårt att svara på vad som anses vara ett rimligt pris och rekommenderar dig som kund att jämföra bland olika salonger och fundera över vad som är en rimlig prissättning.
- Ventilation. Då de som arbetar på nagelsalong arbetar med farliga kemikalier är det regel på att salongen ska ha en fungerande ventilation. Därav kan du som kund vara uppmärksam på lukten. Luktar det starkt av kemikalier uppfyller antagligen inte salongen kraven.
- Fungerande och påslaget punktutsug. Vid varje bord bör det finnas ett punktutsug som suger upp både damm från naglarna och viss lukt. Utsuget ska vara både fungerande och påslaget.
- Storlek på salongen. Det finns regler på att personal ska ha tillgång till toalett och personalutrymme. Är salongen liten eller om den ligger i ett köpcenter kan du ta reda på om det finns gemensamma uppehållsutrymmen på själva köpcentret för personal som jobbar. Finns inte det måste salongen själv tillgodohålla utrymmen som uppfyller kraven för storlek.
- Tipsa myndigheter eller polis. Anar du att en nagelsalong eller annan salong inte uppfyller lagar och regler kan du som kund hjälpa genom att tipsa polisen. På polisens hemsida kan du som kund fylla skicka in tips där du fyller i vilken salong det gäller.