Kronan-euron 43-42

Om det varit euroomröstning i maj skulle 43 procent rösta nej och 42 procent ja.


Om det varit en folkomröstning om euron i maj 2009 skulle 43 procent rösta nej till euron och 42 procent rösta ja till euron. Så liten har skillnaden inte varit sedan folkomröstningen 2003. Det visar SCB:s stora majmätning av svenska folkets eurosympatier.

En klart större andel män än kvinnor är positiva till euron. 47 procent av männen skulle rösta ja vid en folkomröstning, jämfört med 37 procent av kvinnorna.

Fler kvinnor uppger även att de är osäkra, 17,5 procent av kvinnorna svarar vet ej, jämfört med endast 12,7 procent av männen.

– Jag är inte så förvånad, trenden har varit att gapet minskar. Men om det är dött lopp i opinionen är det väl dödläge på den politiska sidan, säger Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank.

– Vår bedömning är att det svårligen kommer att dyka upp ens under nästa mandatperiod. Då ska det vara en lång period, ett eller två år, med euromajoritet för att politikerna ska ändra sig.

Den rödgröna oppositionen vill inte heller att Sverige ska hålla någon ny folkomröstning om euron före nästa mandatperiods utgång, 2014. Det framgår av en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet om socialdemokraternas, miljöpartiets och vänsterpartiets syn på vad regeringen bör göra i EU.

De skriver att deras eget besked om synen på en ny folkomröstning är tydligt.

"Vårt besked om valutaunionen är gemensamt, det är inte aktuellt att gå till en ny folkomröstning om att införa euron åren 2010-2014", skriver s-ledaren Mona Sahlin, mp:s språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand samt v-ledaren Lars Ohly.

"Vi respekterar folkomröstningsresultatet och de utfästelser som gavs i samband med kampanjen 2003. Regeringen måste nu börja tala med en röst i denna fråga" skriver de och syftar på att Folkpartiet uttalat sig för en folkomröstning inom några år och att Kristdemokraterna vill ha en omröstning under nästa mandatperiod.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.