Jordgubbar är starkt associerat med sommaren och något många tycker om. Men jordgubbar är en ömtålig frukt och kan snabbt bli mosiga och förstörda om man inte äter upp dem snabbt nog.
Och visst blir man frustrerad när man köpt jordgubbar och halva asken redan dagen efter är dåliga?
Så väljer du jordgubbsask
Men det finns lyckligtvis flera effektiva metoder som förlänger livslängden på jordgubbar, enligt INMA.
Det första man ska tänka på när man köper jordgubbar är vilken ask de kommer i. Om man har möjlighet är det alltid bättre att välja jordgubbar i en kartong eller träbricka, då jordgubbarna kan andas bättre.
Så ska du aldrig förvara din jordgubbar
Många förvarar sin jordgubbar i kylskåpet, eftersom man tänker att detta ska öka deras hållbarhet. Men faktum är att den låga temperaturen i kylskåpet kan göra frukten både mjuk och smaklös. Varken fruktkorgen eller kylskåpet är alltså den optimala platsen för att förvara sina jordgubbar.
Enligt INMA är det bästa sättet att förvara sina jordgubbar att använda en lufttät behållare, gjord av glas eller plast. Man kan med fördel lägga ett hushållspapper i botten av behållaren också för att absorbera överflödig fukt.
Bästa förvaringen av jordgubbar
Om jordgubbarna inte får plats på ett lager i behållaren kan man lägga en bit hushållspapper mellan varje lager.
Bra ställen att placera behållaren är i svala, mörka och luftiga platser, då det skyddar jordgubbarna från överdriven fukt och förhindrar snabb mögeltillväxt, skriver INMA.