Varje år serverar flygbolaget SAS omkring 20 miljoner koppar kaffe ombord på sina flygningar. Det motsvarar 4 miljoner liter, vilket är tillräckligt för att fylla två olympiska simbassänger.
En hel del, med andra ord.
"Smaklökarna dämpas"
Är du en av många som funderat på varför kaffet ombord på flygplan alltid tenderar att smaka annorlunda än på marken? Det är inte så konstigt om man upplever det så, för det stämmer.
"När vi befinner oss på hög höjd i ett flygplan påverkas våra sinnen – smaklökarna dämpas och luktsinnet blir mindre känsligt. Det gör att kaffe ombord ofta upplevs som mindre smakrikt och mer bittert än på marken", skriver SAS i ett pressmeddelande.
För att kompensera för detta använder sig flygbolag ofta av kraftfulla kaffebönor och anpassar tekniken de brygger kaffet på.
Kokar redan vid 80 grader
Uppe i luften kokar dessutom vatten redan vid omkring 80 grader. Detta beror på att atmosfärtrycket är lägre på högre höjder. Detta kan påverka kaffets smak:
"Eftersom kaffe vanligtvis brygger bäst vid 93–96 grader påverkas smaken, och resultatet kan bli en lite svagare och ojämnare kopp än vanligt", skriver SAS.