Svenska konsumerar i snitt 235 ägg per person och år. Det visar en rapport från Livsmedelsverket som konstaterar att ägg är ett viktigt livsmedel för både konsumenter och företag i Sverige.
Ägg rakt in i kylskåpet – var ska de förvaras och inte?
Många placerar nyinköpta ägg rätt in i kylskåpet, vilket går alldeles utmärkt om man tar hänsyn till en detalj. Ägg bör nämligen inte förvaras i kylskåpsdörren, något som Nyheter24 har rapporterat om tidigare.
Flera källor rekommenderar att man undviker att lägga äggen i dörren, en av dem är Adam Oakley, förvaringsexpert på Door to store, som i en intervju med Daily Mail påpekar detta.
– Kylskåpsdörren utsätts för ständiga temperaturförändringar på grund av att den öppnas och stängs regelbundet. Den instabila miljön skapar förhållanden där bakterier kan frodas och som kan försvaga äggets naturliga skyddsbarriär, vilket gör att det ruttnar snabbare, sa han då.
LÄS MER: Så ska du aldrig förvara dina ägg

Maximera äggens hållbarhet
Det ska visa sig att ägg är mer känsliga än vad man först kan tro. Det finns en rad olika knep att ta till för att förlänga hållbarheten.
Ett råd, som både Oakley och den brittiska tidningen Express rekommenderar, är att låta äggen förbli i sin ursprungliga kartong eftersom den är anpassad att skydda från fukt, lukt och skador.
MISSA INTE: Hur länge håller ägg? Här är svaret

Dessa typer av ägg ska du aldrig använda
För att undvika att bakterier bildas, som i värsta fall kan orsaka salmonella varnar tidningen, bör råa ägg hållas separata från rått kött. Vidare rekommenderas att man ska använda äggen i den ordning man köpte dem för att maximera hållbarheten.
Tidningen understryker framför allt en sak: Man ska aldrig använda ägg som redan är skadade.
MISSA INTE: Därför ska du koka dina ägg i 32 minuter
