Nyheter24
Annons

Varning till alla som köper ägg: Gör aldrig detta

Publicerad: 15 maj 2025, kl. 17:51
Uppdaterad: 15 maj 2025, kl. 17:54
det-ska-du-aldrig-gora-med-agg
Det ska du aldrig göra med ägg. Foto: Janerik Henriksson/TT & Caisa Rasmussen/TT

Det finns flera knep och knåp man kan sysselsätta sig med för att förlänga äggs hållbarhet. Däremot är det en sak man bör se upp för – om man vill undvika en bakteriehärd.

Ämne:

ägg

Svenska konsumerar i snitt 235 ägg per person och år. Det visar en rapport från Livsmedelsverket som konstaterar att ägg är ett viktigt livsmedel för både konsumenter och företag i Sverige.

Ägg rakt in i kylskåpet – var ska de förvaras och inte?

Många placerar nyinköpta ägg rätt in i kylskåpet, vilket går alldeles utmärkt om man tar hänsyn till en detalj. Ägg bör nämligen inte förvaras i kylskåpsdörren, något som Nyheter24 har rapporterat om tidigare. 

Flera källor rekommenderar att man undviker att lägga äggen i dörren, en av dem är Adam Oakley, förvaringsexpert på Door to store, som i en intervju med Daily Mail påpekar detta. 

Annons

– Kylskåpsdörren utsätts för ständiga temperaturförändringar på grund av att den öppnas och stängs regelbundet. Den instabila miljön skapar förhållanden där bakterier kan frodas och som kan försvaga äggets naturliga skyddsbarriär, vilket gör att det ruttnar snabbare, sa han då.

Genrebild, kylskåp. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT.

Maximera äggens hållbarhet

Det ska visa sig att ägg är mer känsliga än vad man först kan tro. Det finns en rad olika knep att ta till för att förlänga hållbarheten. 

Annons

Ett råd, som både Oakley och den brittiska tidningen Express rekommenderar, är att låta äggen förbli i sin ursprungliga kartong eftersom den är anpassad att skydda från fukt, lukt och skador.

Genrebild på ägg i butik. Foto: Caisa Rasmussen/TT.

Dessa typer av ägg ska du aldrig använda

För att undvika att bakterier bildas, som i värsta fall kan orsaka salmonella varnar tidningen, bör råa ägg hållas separata från rått kött. Vidare rekommenderas att man ska använda äggen i den ordning man köpte dem för att maximera hållbarheten. 

Tidningen understryker framför allt en sak: Man ska aldrig använda ägg som redan är skadade. 

Genrebild. Foto: Johan Nilsson/TT.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons